Verbond van Verzekeraars

Eén op de tien Britten fraudeert

Eén op de tien Britten heeft wel eens gefraudeerd met zijn verzekering. Dat blijkt uit onderzoek van ABI, de Association of British Insurers. Volgens de zusterorganisatie van het Verbond kost verzekeringsfraude Britse verzekeraars dagelijks meer dan vier miljoen pond. Een gemiddelde verzekering kost daardoor op jaarbasis zo'n 40 pond meer.

Uit een onderzoek onder bijna zevenduizend Britten blijkt dat één op de tien mensen in het verleden wel eens heeft gefraudeerd. Het huis blijkt de grootste 'bron' om fraude mee te plegen; fraude met inboedel- en opstalverzekeringen komt het meest voor. ABI heeft berekend dat al die frauduleuze claims Britse verzekeraars jaarlijks 1,6 miljard pond kosten. Omgerekend is dat 2,35 miljard euro, in absolute getallen bijna tweeënhalf keer zoveel als het bedrag waarmee Nederlandse verzekeraars te kampen hebben. Net als het Nederlandse Verbond, dat de fraudeaanpak in april dit jaar naar een (nog) hoger plan heeft getild met de lancering van het Centrum Bestrijding Verzekeringsfraude (CBV), wil ook ABI er alles aan doen om fraude in de kiem te smoren.
Volgens Nick Starling (directeur General Insurance and Health) heeft de aanpak van het 'Insurance Fraud Bureau' al de nodige impact gehad, maar zijn er grotere afschrikmiddelen nodig om te voorkomen dat eerlijke verzekerden de dupe worden van fraudeurs. "Daarom roepen we politie en Justitie ook op meer gegevens met ons uit te wisselen, zodat fraude in alle ernst kan worden aangepakt", aldus Starling.

Verzekerd!, juni 2007