PvdA Rotterdam


Klachtenafhandeling burgers gaat sneller

Vr 1 Jun 2007 - Ronald Motta
Klachtenafhandeling burgers gaat sneller

De afhandeling van bezwaren die burgers indienen bij de Ombudsman, het Burgerplatform en bij de Algemene Bezwarencommissie (ABC) is aanzienlijk sneller geworden. Opvallend is dat het aantal klachten is toegenomen.
Het blijkt uit de jaarverslagen van deze organisaties, die donderdagavond in de Gemeenteraadscommissie BVM zijn behandeld.

Die snelle afhandeling is goed voor de burgers. Het is immers maar wat vervelend als je aanvraag voor een bijstandsuitkering wordt afgewezen en je heel lang moet wachten op antwoord als je daar bezwaar tegen aangetekend hebt. Het is belangrijk om zo snel mogelijk te weten of het besluit wel op de juiste gronden is genomen. Een korte periode zonder geld leven is al buitengewoon lastig, laat staan als je dan ook nog eens een halfjaar moet wachten op een uitspraak. Dan raak je vanzelf in ernstige problemen. Namens de PvdA hebben wij het voor elkaar gekregen dat per 1 juli aanstaande alle diensten binnen een vaste periode aanvragen en besluiten moeten afhandelen. Als een dienst zich hier niet aan houdt, dan moet er een vergoeding betaald worden aan de gedupeerde burger. Met deze ontwikkelingen gaan we duidelijk de goede kant op.

Het is natuurlijk wel jammer dat er een stijging van het aantal bewaarschriften en klachten is. We weten niet of dit iets zegt over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening. Dat is niet zo simpel vast te stellen. Uit het burgerjaarverslag blijkt namelijk dat er sneller gereageerd wordt op initiatieven van burgers en dat burgers minder het gevoel hebben van het kastje naar muur te worden gestuurd. Maar meer initiatieven van de burger, kunnen ook meer klachten veroorzaken. Ook nieuw beleid kan meer klachten veroorzaken, zoals bijvoorbeeld bestuurlijke boetes en de WOM. Dit beleid is nog behoorlijk vers, zodat er nog niets gezegd kan worden over een toename van het aantal bezwaren en of klachten. Uiteraard zullen wij deze ontwikkelingen op de voet blijven volgen.