RET

Wethouder Kaya steunt campagne "Laaggeletterdheid" - o.a. in de tram

Vrijdag 01 juni

De Rotterdamse wethouder Orhan Kaya deelt vandaag samen met zijn collega's uit Schiedam en Vlaardingen speciale folders uit in de tram. Vandaag is de gemeente Rotterdam gestart met het actieplan 'Rotterdam leest, Rotterdam schrijft'. Deze campagne sluit aan bij de campagne 'laaggeletterdheid'.

Meer over laaggeletterdheid: (Bron: www.lezenenschrijven.nl)

De schaamte onder laaggeletterden is groot. Vaak denken zij dat ze de enige zijn met dit probleem. De gemeente Rotterdam start op deze dag met de uitvoering van het actieplan `Rotterdam leest! Rotterdam schrijft!' 2007-2010 in de vorm van een campagne: `Leer lezen en leer schrijven; doe mee'. Met ambassadeurs wordt dit probleem ook onder de aandacht gebracht. Ambassadeurs zijn mensen die tot voor kort laaggeletterd waren, maar toch de moedige stap richting een cursus hebben gezet. Via voorlichtingsbijeenkomsten motiveren zij ook anderen hun taalprobleem aan te pakken.

Met deze campagne wil Rotterdam vooral werkenden, werkzoekenden en ouders bereiken. Het actieplan is niet alleen gericht op inburgeringsplichtigen of behoeftigen, maar met name ook op mensen die de Nederlandse taal als moedertaal hebben. Van de ruim 600.000 Rotterdammers in deze stad, vallen 97.000 mensen tussen de 15 en 74 jaar onder de definitie van laaggeletterdheid (22%). Landelijk ligt dit percentage op 13% en voor onze stadsregio op 17%.

Door tijdig het probleem te signaleren en het taboe te doorbreken, wil de gemeente Rotterdam deze doelgroep stimuleren een cursus te volgen. Een van de doelstellingen is het verhogen van het aantal trajecten Nederlands van 560 naar 1000 op jaarbasis. Dit wordt deels gefinancierd door bedrijven op basis van cofinanciering. Deze trajecten worden uitgevoerd door het Albeda College en het ROC Zadkine, op verschillende locaties in Rotterdam, zoals bijvoorbeeld in buurt- en wijkcentra en (basis)scholen. Verschillende maatschappelijke partners worden actief geïnformeerd en betrokken bij dit onderwerp.

De twee belangrijkste uitvoeringsprogramma's zijn het `Rotterdams Onderwijsbeleid 2005-2010 en het uitvoeringsprogramma `Meedoen door Taal 2007-2010'. De laatste valt net als laaggeletterdheid onder stadsburgerschap. De nota Stadsburgerschap is een kader voor acties op het gebied van integratie, participatie, emancipatie en burgerschap
---