Commissariaat voor de Media

Maximum boete voor TROS 01 juni 2007
Het Commissariaat voor de Media legt de TROS een boete op van 135.000 euro omdat de omroep ondanks waarschuwingen van het Commissariaat een afkoopsom heeft betaald zonder dat daarvoor een deugdelijke motivering kon worden gegeven. Volgens de toezichthouder maakt de omroep zich daarmee schuldig aan het maken van winst door derden.

De TROS heeft vorig jaar, nadat vanwege bezwaren van het Commissariaat de beoogde samenwerking tussen omroep en tv-producent D&D niet doorging, dooronderhandeld over een schadeclaim. De TROS heeft het Commissariaat echter niet kunnen overtuigen van de noodzaak van de schadeclaim en heeft evenmin de hoogte ervan kunnen onderbouwen. Hoewel de schadevergoeding betaald is uit het vermogen van de vereniging en het hier dus niet over publiek geld gaat, heeft de omroep in strijd gehandeld met de Mediawet. Het dienstbaarheidverbod in de Mediawet geldt voor alle activiteiten van de omroep.

Het Commissariaat heeft gedurende het onderhandelingsproces de TROS gewaarschuwd dat er sprake kon zijn van overtreding van de Mediawet. Dit feit bepaalt mede de hoogte van de boete, omdat naar mening van het college de overtreding niet alleen ernstig, maar ook verwijtbaar is.