Universiteit van Amsterdam

Inspecteur-Generaal Gezondheidszorg opent Academisch Psychiatrisch Centrum

Gepubliceerd op 1 juni 2007

Prof. dr. Gerrit van der Wal, Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg, heeft op 30 mei het nieuwe Academisch Psychiatrisch Centrum van het AMC geopend. Het centrum huisvest een deel van het academisch centrum voor volwassenenpsychiatrie, en een deel van het academisch centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, alsook de polikliniek Psychiatrie.

Het psychiatrisch centrum bestaat uit vier gebouwen met vijf bouwlagen en grenst aan de polikliniek van het AMC. Het is met een oppervlakte van 20.000 m² het grootste academisch psychiatrisch centrum van Nederland. Het complex telt 200 bedden en biedt plaats aan cliënten in 24-uurszorg en aan cliënten in dagbehandeling. Daarnaast krijgt het centrum een polifunctie voor een groot aantal cliënten in ambulante behandeling. Ook de stafdiensten en de Raad van Bestuur van AMC de Meren , het academisch centrum voor volwassenenpsychiatrie, en Impact, kennis- en adviescentrum voor psychosociale zorg na rampen, zijn in de nieuwbouw gevestigd.
Het gebouwencomplex kent een scheiding van behandelen en verblijven enerzijds en een scheiding van volwassenenpsychiatrie en kinder- en jeugdpsychiatrie anderzijds.

De architectuur

De buitenkant van het centrum is strak, waardoor het goed bij het AMC past. In tegenstelling tot de strakke buitenkant, is de achterzijde van de woongedeeltes voorzien van uitbouwtjes en erkertjes. Deze kijken uit op een binnenterrein waar iedere afdeling een eigen tuin heeft.
Via een brugverbinding is het pand met het AMC verbonden. Hierdoor kunnen cliënten en verzorgers binnendoor het ziekenhuis of het centrum bereiken. Op deze manier is in de kliniek zelf ziekenhuiszorg mogelijk.

Diversiteit vormde een belangrijk aspect in het ontwerp van het interieur. Dit komt bijvoorbeeld tot uitdrukking in het gebruik van kleur; alle wanden zijn gekleurd en alle toiletblokken hebben een eigen kleur tegels. Er is gekozen voor verschillende aardetinten om uitdrukking te geven aan de verscheidenheid van cliënten en medewerkers. Het gebouw krijgt hierdoor tevens een vriendelijke en warme uitstraling. Ook is er gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe en hout.

Bron: AMC Voorlichting