Gemeente Epe


Onderzoek Rekenkamercommissie afgerond

De Rekenkamercommissie van de gemeente Epe heeft onderzocht welke invloed de gemeenteraad feitelijk heeft en kan uitoefenen op het realiseren van betaalbare en goedkope woningen voor jongeren en ouderen. Dit onderzoek is nu afgerond en de resultaten zijn bekend. De belangrijkste conclusie is dat de gemeente geen beleid had om woningbouw te realiseren voor specifieke groepen als jongeren en ouderen. Daardoor is in het verleden in woningbouwprogramma's geen rekening gehouden met deze doelgroepen. Andere conclusies uit het onderzoek zijn:

· De gemeente is te afwachtend en voert onvoldoende de regie zodat ze te weinig invloed kan uitoefenen op wat er gebouwd wordt in de gemeente Epe.
· De gemeenteraad heeft vooraf en tijdens woningbouwprojecten een scala aan beïnvloedingsmogelijkheden tot haar beschikking. De belangrijkste mogelijkheid is dat de gemeente doelen kan vastleggen in beleidsnota's over woningbouw voor specifieke groepen. De raad heeft dit in het verleden onvoldoende gedaan voor de bouw van betaalbare en goedkope woningen voor specifieke doelgroepen. Verder is er een aantal beïnvloedingsmogelijkheden, die de gemeente Epe niet of nog maar recent gebruikt. Het beïnvloedingsmiddel 'onteigening' kan (juridisch gezien) gebruikt worden, maar werd door de gemeente als zo zwaar ervaren dat het niet gebruikt werd, ook niet als onderhandelingsmiddel. Het beïnvloedingsmiddel WVG (Wet Voorkeursrecht Gemeenten) gebruikt de gemeente Epe sinds kort wel.

De belangrijkste aanbeveling van de Rekenkamercommissie is: zit er bovenop en organiseer het! Dat wil zeggen: definieer je beleidsdoelen en leg ze vast in relevante stukken; wees als gemeente proactief; zorg voor een goede procesgang. Onder een goede procesgang wordt verstaan: zorg bij elk project voor één projectmanager ivm de samenhang en continuïteit; zorg voor een compleet en samenhangend projecten-archief; gebruik dit archief om belangrijke projecten consequent te evalueren.

De gemeente Epe kent sinds 2005 een Rekenkamercommissie. Deze commissie heeft als doel kritisch te kijken naar de kwaliteiten van het functioneren van de gemeente, van de uitvoering van gemeentelijk beleid en van het optreden van gewenste effecten. De commissie doet dit door onderzoeken uit te (laten) voeren naar specifieke aspecten van het gemeentelijk beleid.