AutoRai

Modeljaar 2008 volgens Volkswagen: verdere verfijning, geen prijsverhogingen

(6/1/2007)
Voor het modeljaar 2008 voert Volkswagen wijzigingen aan diverse modellen door. De Polo krijgt sterkere motoren èn een zestraps automaat, in de Golf-reeks maakt de GT Sport zijn opwachting en de Passat krijgt standaard het veiligheidsverhogende Stuurimpuls. Met uitzondering van de Caddy Combi gelden geen prijsverhogingen voor de verschillende Volkswagen-modellen. Modeljaar 2008 is vanaf heden bestelbaar en de eerste autoâs staan in juli in de showroom.

Er zit letterlijk muziek in modeljaar 2008, want vanaf heden kunnen de Fox, de Golf, de Golf Plus, de nieuwe Golf Variant en de Jetta worden voorzien van een aansluiting voor externe muziekbronnen zoals een iPod of andere MP3-spelers. Deze âAux-inâ-aansluiting bevindt zich in het dashboardkastje en is beschikbaar in combinatie met diverse Volkswagen audiosystemen. De meerprijs bedraagt slechts 35 euro.

De kracht van de Polo
Voor het modeljaar 2008 wordt de Polo verder verfijnd. Dat komt onder meer tot uiting in extra vermogen voor de 1,2-liter benzinemotoren. De 1.2 6V levert voortaan 44 kW/60 pk (was 40 kW/55 pk) en de 1.2 12V gaat naar 51 kW/70 pk (voorheen 47 kW/65 pk). De Polo 1.4 16V automaat wordt op twee fronten verbeterd. Het motorvermogen van dit model stijgt tot 59 kW/80 pk (was 55 kW/75 pk). Bovendien heeft hij voortaan de beschikking over een comfortabele zestraps automaat (was viertraps). Een zestraps automaat is uniek in de compacte klasse.

Extra sportiviteit voor de Golf
Nieuw in het leveringsprogramma van de Golf, is de GT Sport. De komst van dit extra sportieve model leidt er toe dat de uitvoeringen Sportline en GT komen te vervallen. De uitrusting van de GT Sport is gebaseerd op die van de Trendline, maar dan aangevuld met de volgende extraâs: lichtmetalen velgen âMugelloâ (6J x 16 met 205/55 R 16 banden), een sportonderstel, halfautomatische airconditioning (Climatic), een zwarte GT Sport-grille met logo, bumpers, stootlijsten en deurgrepen in carrosseriekleur, donkere behuizing van de koplampen en extra donker getinte zijruiten achter.

Ook van binnen heerst een sportieve sfeer dankzij de sportstoelen met speciale bekleding en het zilverkleurige GT Sport-logo op het met leer beklede sportstuur. Ook een boordcomputer en cruisecontrol zijn standaard op de Golf GT Sport. De 125 kW/170 pk sterke uitvoeringen (benzine en diesel) van de Golf GT Sport hebben bovendien 17 inch lichtmetalen velgen met 225/45 R 17 banden, een dubbele verchroomde uitlaat, een uitgebreide boordcomputer en ESP.

Het motorengamma voor de Golf GT Sport is gelijk aan dat van de huidige Sportline- en GT-modellen, met dien verstande dat de 2.0 SDI 55 kW/75 pk niet meer te bestellen is. De prijzen van de Golf GT Sport zijn identiek aan die van de huidige GT-modellen, de GT Sport is ten opzichte van de huidige Sportline-uitvoering 250 euro duurder.

Sport en Business
Net als de andere Golf-modellen is de nieuwe GT Sport ook leverbaar als Business. In deze uitvoering beschikt de sportieve Golf ook over diverse aantrekkelijke âzakelijkeâ accessoires zoals het radio/navigatiesysteem RNS 300, telefoonvoorbereiding en een middenarmsteun vóór. De meerprijs hiervoor is ten opzichte van modeljaar 2007 ongewijzigd en bedraagt dus 600 euro.

Impuls voor de Passat
Alle Passat-modellen worden met ingang van modeljaar 2008 standaard voorzien van Stuurimpuls. Dit systeem is geïntegreerd in het ESP en zorgt bij een ingreep van het stabiliteitssysteem voor een lichte tegenstuurbeweging. Zo wordt de bestuurder erop gewezen welke stuurcorrectie hij dient uit te voeren om de auto snel te stabiliseren.

Caddy Combi completer
De praktische Caddy Combi wordt met ingang van modeljaar 2008 standaard geleverd met een boordcomputer. De uitvoering met de 1.9 TDI (55 kW/75 pk) is voortaan ook leverbaar met een dieselroetfilter. De meerprijs hiervoor bedraagt 280 euro. In dit bedrag is een bpm-korting van 600 euro verwerkt. De prijzen van de Caddy Combi (MJ 2008) beginnen bij 17.650 euro.