Groningen veiliger
Jaarverslag gepresenteerd
Groningen, 31-05-2007 * Regiopolitie Groningen concludeert in het jaarverslag dat het in 2006 veiliger is geworden in Groningen. De politie heeft zich gericht op zaken die mensen direct raken. Gevolg daarvan is dat de politie op straat zichtbaar was en telefonisch beter benaderbaar was. De inwoners van Groningen waarderen dit. Uit onderzoek van het ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie blijkt dat mensen meer tevreden zijn over het laatste politiecontact en de beschikbaarheid van de politie beter waarderen.
Resultaten
De resultaten van Regiopolitie Groningen zijn positief. Zo zijn meer verdachten aan het Openbaar Ministerie aangeleverd en worden minder zaken geseponeerd. Bovendien is het aantal aangiften van woninginbraken gedaald. Dat geldt ook voor het aantal overvallen. Groningen staat bovenaan als het gaat om het oplossen van overvallen. Het aantal verkeersongevallen is gedaald, doordat er intensiever gehandhaafd wordt, infrastructurele maatregelen zijn doorgevoerd en er diverse campagnes zijn geweest. In 2006 heeft de politie zich gericht op huiselijk geweld. Resultaat hiervan is dat er ruim 1.100 aangiften zijn gedaan, waarbij tegen 669 verdachten proces-verbaal is opgemaakt. Dit betekent een lichte stijging ten opzichte van 2005.
Zorgpunten
Ondanks de positieve resultaten zijn er ook een aantal zorgpunten. De politie maakt zich zorgen over jeugd. Vooral crimineel gedrag en alcoholgebruik veroorzaken problemen. Bovendien is er een stijgend aantal vernielen waar te nemen.
Een ander zorgpunt is het aantal doorrijdingen. Mensen verlaten vaker de plaats van een ongeval, zonder zichzelf kenbaar te maken. Het merendeel vindt plaats op parkeergelegenheden.
Veiligheidsmonitor Rijk
De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie brengen samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek de Veiligheidsmonitor Rijk uit. Hieruit blijkt dat Groningers meer tevreden zijn over het laatste politiecontact. Landelijk geldt een percentage van 56,9%, terwijl dit in onze regio 64,8% is. De politie staat hiermee landelijk op de tweede plaats.
Met betrekking tot de beschikbaarheid presteert het Groninger korps een vierde plaats. De schaalgrootte is 5,3, terwijl het landelijke cijfer 5,0 is. Verder blijkt uit de monitor dat minder mensen zich vaak onveilig voelen. Voelt 2,9% van de landelijke bevolking vaak onveilig, in Groningen is dit 2,0%.
Aangifte
Het aantal aangiftes stabiliseert en uit de Veiligheidsmonitor Rijk blijkt dat er een stijgende lijn is als het gaat om aangiftebereidheid. De politie zit hier rond het landelijk niveau. De aangiftes via internet zijn niet meegenomen in de monitor. Zou dit wel het geval zijn, dan is de aangiftebereidheid hoger. Doordat het aantal aangiftes zich stabiliseert en de bereidheid hoger is, is de criminaliteit gedaald. Overigens is het zo dat de politie verwacht dat de grens van het effect bereikt is.
Groninger Prijs
Politiemedewerkers zijn bepalend voor het succes voor de organisatie. Zij zíjn de politie. Daarom heeft Regiopolitie Groningen een jaarlijkse prijs voor het 'Team van het Jaar'. Deze Groninger Prijs is dit jaar gegeven aan het Biketeam. In een korte periode hebben zij hun bijdrage aan veiligheid bewezen. De agenten op de mountainbikes zijn een bekend gezicht in het straatbeeld. Bovendien reageren ze alert op de omgeving, is snelle actie mogelijk en zijn de bikers goed aanspreekbaar.
Het jaarverslag 2006 van Regiopolitie Groningen kan op verzoek toegestuurd worden.
Politie Groningen