ABVAKABO FNV

Plan Bussemaker dreigt te stranden op starre houding werkgever

Het Plan dat Staatssecretaris Bussemaker van VWS op 31 mei 2007 lanceerde om 6000 extra banen in de V&V sector te creren, dreigt bij voorbaat te stranden als werkgevers blijven weigeren om behoorlijke arbeidscontracten te bieden. De jarenlange flex-en nulurencontracten maken de sector onaantrekkelijk voor jongeren, meent ABVAKABO FNV. Werkgevers weigeren echter in te gaan op voorstellen van de bond om werknemers meer perspectief en zekerheid te bieden.

ABVAKABO FNV onderhandelde op 31 mei met de werkgevers over een nieuwe cao voor de verpleeg- & verzorgingshuizen en de thuiszorg. De bond had voorgesteld om nieuwkomers na de wettelijke proeftijd en een goede beoordeling, een vast contract aan te bieden. Klachten van vooral jongeren die de sector instromen, jaren door de werkgever met een flex contract aan het lijntje worden gehouden, nuluren-contracten hebben terwijl ze wel dagelijks oproepbaar zijn, zouden met de nieuwe cao tot het verleden moeten gaan behoren.
Helaas willen de werkgevers werknemers zo veel mogelijk een tijdelijk contract blijven aanbieden en hen maximaal drie jaar in onzekerheid te laten op het uitzicht op een vast contract. ABVAKABO FNV vindt de opstelling van de werkgevers onbegrijpelijk, en vreest dat de personeelstekorten die de komende drie jaar door de vergrijzing van het personeelsbestand ontstaan alleen maar zullen oplopen als geen betere cao afspraken komen.
De 6000 extra banen die met het Plan van Staatssecretaris Bussemaker gecreerd worden, worden niet snel vervuld als de sector niet bereid is om betrokkenen behoorlijke arbeidscontracten aan te bieden. Het Plan van Bussemaker dreigt door een starre werkgevershouding te stranden voordat bekend is hoeveel geld er voor de aanpak van de arbeidsmarktproblemen beschikbaar is.
ABVAKABO FNV ziet mogelijkheden om de sector voor diverse groepen ( jongeren en herintreders) aantrekkelijker te maken door behoorlijke salarissen te bieden en een goede CAO. Op 6 juni is de laatste kans voor de bonden en de werkgevers om voor de zomervakantie een nieuwe cao af te sluiten.
Pim van Loon
Landelijk onderhandelaar