Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Onderzoek geweld NS-station Osseveld afgerond

|     |Eén verdachte in hechtenis - vijf man onder voorwaarden   |
|     |vrij                                                      |
De politie heeft het onderzoek naar de openlijke geweldplegingen nabij het NS-station Osseveld in Apeldoorn nagenoeg afgerond. Tijdens het onderzoek zijn de afgelopen weken in totaal acht jongens als verdachten aangehouden en ingesloten.

Zes van hen werden voorgeleid bij de rechter-commissaris. Eén van dit zestal, een 19-jarige Apeldoorner zit nog in voorarrest. De vijf anderen (allen 15 jaar) werden in bewaring gesteld en kwamen vervolgens na enkele dagen onder voorwaarden op vrije voeten. De twee andere verdachten werden na hun aanhouding op het politiebureau ingesloten (in verzekering gesteld) en na een paar dagen in vrijheid gesteld. Tegen alle verdachten volgt een proces-verbaal. Een aantal verdachten verkeerde tijdens de geweldplegingen onder invloed van alcohol en of drugs.

Twee slachtoffers

Uit het onderzoek is duidelijk geworden, dat op de bewuste vrijdagavond 13 april j.l., naast het 15-jarige slachtoffer dat bij de vechtpartij een gecompliceerde kaakbreuk opliep en in het ziekenhuis werd opgenomen, ook een 23-jarige kennis van het slachtoffer door de groep jongeren ernstig is mishandeld.

De 15-jarige is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen en maakt het naar omstandigheden goed. De 23-jarige heeft zich na de mishandelingen, door schoppen en slaan (ook terwijl hij op de grond lag) onder doktersbehandeling gesteld. Hij liep meerdere kneuzingen en schaafwonden op.

Groepen jongeren Verder is de politie duidelijk geworden dat het 15-jarige slachtoffer het eerder die week al aan de stok had met een 19-jarige plaatsgenoot. Op de bewuste vrijdagavond zocht een groep van zo'n 10 jongeren het slachtoffer op terwijl hij zich op zijn hangplek aan de Waterlei bevond. Hij kreeg een paar vuistslagen tegen zijn hoofd, maar er ontstond geen letsel. De 15-jarige riep daarna de hulp in van zijn 23-jarige kennis. Samen troffen zij bij het NS-station Osseveld de tot zo'n 40 jongeren uitgegroeide groep uit de Maten en het Woudhuis. Een kleinere groep stond in de omgeving.

Terwijl de beide latere slachtoffers naar de grootste groep jongelui liep om naar eigen zeggen in gesprek te gaan, explodeerde de situatie, waarbij beide groepen zich keerden tegen de 23- jarige. Hij werd door meerdere jongelui uit de beide groepen geschopt en geslagen ook op de momenten dat hij viel en op de grond lag.

Het 15-jarige slachtoffer werd tijdens deze geweldplegingen door de 19-jarige verdachte met een kaakslag ernstig mishandeld. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht en direct geopereerd.

Croftybommen Tijdens dit onderzoek heeft de politie meerdere verdachten verhoord over het laten ontploffen van croftybommen in de wijk het Woudhuis en Osseveld. In de afgelopen tijd werden tussen de 20 en 30 van deze zelfgemaakte en uit chemische stoffen bestaande bommen op meerdere plaatsen in de wijk tot ontploffing gebracht. Bij de explosies van deze bommen raakte niemand gewond, maar werd wel schade veroorzaakt aan twee geparkeerde auto's. Terzake deze feiten, brandstichting en overtreding van de Wet Wapens en Munitie, maakt de politie een apart dossier op tegen twee 15-jarige verdachten die ook bij het openlijk geweld bij het ns-station betrokken waren. Ze verklaarden croftybommen tot explosie te hebben gebracht maar geen schade te hebben veroorzaakt.

bert top 055 - 548 60 58

---- --