Gemeente Zoetermeer

Ruimen graven Hoflaan en Binnenweg

Omdat er op dit moment plaatsgebrek ontstaat op de begraafplaatsen en de 10 jaren grafrust verstreken zijn, gaat de gemeente over tot het gebruikelijke ruimen van deze graven.
De tijd tussen de aankondiging van het ruimen en het daadwerkelijk uitvoeren van de werkzaamheden is vastgesteld op 1 jaar. Behalve op de publicatieborden van de begraafplaatsen zijn er ook advertenties in de lokale bladen geplaatst en op de gemeentelijke website. Hierop staan de nummers van de graven die worden geruimd. De nabestaande(n) krijgen, voor zover de adressen te achterhalen zijn, een brief van de gemeente met daarin vermeld, dat tot ruiming van de graven wordt overgegaan. Op de
Binnenweg zijn dit de graven B 216 tot en met B 228 en B 257 tot en met B 305. Op de Hoflaan gaat het om de graven West 56 tot en met West
78 en West 320 tot en met West 382.

Nabestaanden van genoemde graven hebben van de gemeente een brief ontvangen. Hierin wordt aangegeven wat de mogelijkheden zijn. Het herbegraven- in een nieuw aangekocht graf voor 30 jaar, in een bestaand eigen graf, in een nieuw algemeen graf of de stoffelijke resten laten cremeren. De grafsteen of het monument kunnen door nabestaande(n) worden meegenomen. Monument of steen kunnen ook een plekje krijgen op een herdenkingsplaats of laten vernietigen.

Bedenktijd
Nabestaanden krijgen tot 1 juli aanstaande de tijd om aan te geven van welke mogelijkheden zij gebruik willen maken. De ruimingwerkzaamheden worden uitbesteed aan een hiervoor gespecialiseerd bedrijf. Voor meer informatie kunt u tijdens kantoortijden terecht bij mevrouw M. Schenk (079) 3469674 of de heer B. Wilkens (079)3469617.
---

Ook de dood hoort bij het leven.
De dood is altijd een zeer verdrietig moment waarbij dan ook nog eens binnen enkele uren beslissingen moeten worden genomen. Daar hoort ook de vraag bij, wat is de wens van de overleden persoon. Begraven of cremeren. Voor begraven komt er dan nog een vraag bij; wordt er begraven in een eigen graf of in een algemeen graf. Jaren later worden de nabestaanden geconfronteerd met de informatie die hierna volgt. De gemeente realiseert zich, dat dit niet de leukste brieven zijn, die aan de betrokkenen verstuurd worden en zullen dan ook trachten om dit zo zorgvuldig mogelijk te doen.

Ruimen graven Hoflaan en Binnenweg.

De gemeente Zoetermeer heeft twee begraafplaatsen in beheer. Een aan de Binnenweg, in het oude gedeelte van Zoetermeer. En één aan de Hoflaan bij het Buytenpark.

Op beide begraafplaatsen zijn algemene en koopgraven. Maar de algemene graven op de Binnenweg die worden geruimd, zijn vanaf dat moment gereserveerd als koopgraf.
De graven aan de Hoflaan zijn bestemd voor algemeen gebruik en om te kopen.

Koopgraven
Koopgraven kunnen op elk gewenst moment worden gereserveerd. Dit kan door een afspraak te maken met de bedrijfsleider van het crematorium Meerbloemhof. Als u een koopgraf heeft uitgezocht dan is dat graf voor
30 jaar uw eigendom. De rechten gaan in op het moment dat u het graf koopt. Koopt u het graf op 1 juni 2005 dan is het tot 1 juni 2035 uw eigendom. Na het beëindigen van deze 30 jaar, kunt u of uw nabestaanden het grafrecht verlengen met telkens 10 jaar. In een koopgraf kunnen twee tot drie personen liggen.

Algemene graven
Een algemeen graf wordt voor minimaal10 jaar gehuurd. Een graf kan na
10 jaar geruimd en niet eerder. Dit is wettelijk bepaald omdat stoffelijke resten een verplichte grafrust hebben van 10 jaar.