Time : 14:47:47
Date : 31 May 2007
Sender Name: Ovam

Thuiscomposteren als weg naar minder afval en meer kringloop

Juni, maand van het thuiscomposteren in heel Vlaanderen

Om onze huishoudelijke afvalberg daadwerkelijk te verminderen is er 1 heel efficiënte én toegankelijke methode: het thuiscomposteren. Daarom roepen de OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij ) en VLACO v.z.w. (Vlaamse Compostorganisatie) voor de vierde keer op rij de maand juni uit tot Compostmaand. Zij willen niet enkel nog meer Vlamingen aanzetten om te gaan thuiscomposteren, zij willen vooral ook bereiken dat de kwaliteit van de resulterende compost optimaal is. En dit laatste is waar het nu nog vaak schort. Overal in Vlaanderen zullen er daartoe in juni allerlei ludieke en/of educatieve activiteiten worden georganiseerd om Vlamingen te overtuigen hun groente-, fruit- en tuinafval thuis te composteren en te hergebruiken voor een rijkere plantengroei. Compostmeesters tonen er hoe je best composteert in een grote of kleine tuin, of zelfs zonder tuin. En vooral: hoe je dat op een kwaliteitsvolle manier kan doen.
De vorige campagnes bleven niet zonder resultaat: meer dan 1 op 3 gezinnen maakt intussen gebruik van een compostbak(78%), compostvat (15%) of wormenbak (2%). Dit cijfer kan niet alleen beter, ook de kwaliteit van het thuiscomposteren zelf kan nog heel wat verbeteren, aldus de OVAM. Het is misschien wel leuk om het afval dat je composteert letterlijk voor je ogen te zien verdwijnen, beter nog is als je er ook daadwerkelijk compost van maakt die je in je tuin kan gebruiken als verrijking. Pas dan is de kringloop en dus het milieu echt hersteld.
Om het bereik van de actie te vergroten zal het gebeuren via regionale advertenties worden aangekondigd met de slogan '1000 gratis vaten'. Bezoekers van de lokale evenementen kunnen, door een krasbiljet in te vullen, zo'n vat winnen om thuis aan de slag te gaan. Iedereen kan in een honderdtal Vlaamse gemeenten demonstraties bijwonen, workshops volgen, of tentoonstellingen bezoeken. De compostmeesters organiseren samen met de gemeente of intercommunale allerlei leuke en informatieve activiteiten rond composteren en afvalarm tuinieren.
Nieuw accent in de campagne is dit jaar de focus op de beestjes in compost. Zij maken immers dat het afval vruchtbare compost wordt. Je ziet ze niet altijd, maar ze zijn er wel. Leuk daarom om met de kinderen door een loep te bekijken en vooral: van levensbelang voor een mooie, rijke compost!
Op www.thuiscomposteren.be vind je de activiteitenkalender met alle activiteiten van de compostmeesters in jouw buurt.

Een volledige persmap met uitgebreid beeld- en tekstmateriaal kan u aanvragen bij petra.van.opstal@ovam.be

Of voor meer informatie kan u terecht bij:

Karina De Beule
Woordvoerster OVAM
T 015/284.148
F 015/284.139
E woordvoerster@ovam.be

Kristel Vandenbroek
algemeen coördinator VLACO VZW
T 015/451 375
F 015/218 335
E thuiscomposteren@vlaco.be