Universiteit Maastricht

Trefwoorden: slagaderverkalking, etalagebenen, looptherapie
Promotie mw.drs. Bianca L.W. Bendermacher
In de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences. Titel: "Peripheral arterial disease; screening, diagnosis, and conservative treatment".

Promotor: Prof.dr. M.H. Prins; co-promotores: Dr. J. Teijink, Atrium MC; dr. M. Bartelink, Utrecht. Vrijdag 1 juni 2007, 14.00 uur

Uit data van de landelijke PREVALENT-studie is een klinisch voorspellend model ontwikkeld waarmee de huisarts op eenvoudige wijze een hoogrisico populatie kan identificeren bij wie het meten van de enkel-arm-index nuttig is om vroegtijdig slagaderverkalking op te sporen, zoals ook wordt aanbevolen in internationale richtlijnen. Het is van belang deze mensen te behandelen om de kans op een hartinfarct of beroerte te verkleinen.
Als belangrijkste behandeling van claudicatio intermittens (etalagebenen ten gevolge van slagaderverkalking in de benen), zou looptherapie in een gesuperviseerde en regionale fysiotherapeutische vorm voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Hiermee kunnen vele meer risicovolle behandelingen, zoals vaatoperaties, worden voorkomen.