Gemeente Wassenaar

Procedure aanvragen kapvergunningen per 1 juni 2007

Het college heeft op 15 mei jl. met het oog op de vermindering van administratieve lasten voor burgers en bedrijven de beleidsregeles procedure kapvergunningen vastgesteld. Deze regels treden in werking op 1 juni a.s. Daarmee worden alle aanvragen om kapvergunningen voortaan via een reguliere of via een verkorte procedure afgehandeld.

Wat houdt de reguliere procedure in?
De reguliere procedure is de huidige wijze van behandeling en houdt in dat aanvraag om kapvergunning wordt gepubliceerd in de Wassenaarder, waarbij de mogelijkheid van het indienen van zienswijzen binnen twee weken na bekendmaking wordt vermeld en daarna, als die wordt verleend, de vergunning wordt gepubliceerd.

Wat houdt de verkorte procedure in?
In de verkorte procedure worden de aanvragen en de vergunningen niet meer gepubliceerd en wordt geen gelegenheid gegeven tot het indienen van zienswijzen. De praktijk leerde al dat daar vrijwel nooit gebruik van werd gemaakt. De verkorte procedure levert een aanzienlijke tijdwinst op, waardoor het mogelijk is om op zeer korte termijn vergunningen te verlenen. Het gaat hier om het grootste deel van de aanvragen.

Vanwege het belang van het behoud van het groene karakter van Wassenaar wordt voor de volgende categorieën de reguliere procedure gevolgd:

a. eiken, beuken, lindes en (paarden)kastanjes; b. bomen in de voortuin met een dwarsdoorsnede van de stam van meer dan 30 cm op een hoogte van 1,3 meter boven het maaiveld; c. indien de zijtuin direct grenst aan de weg, bomen in de zijtuin met een dwarsdoorsnede van de stam van meer dan 30 cm op een hoogte van 1,3 meter boven het maaiveld;
d. bomen die een dwarsdoorsnede hebben van meer dan 50 cm op een hoogte van 1,3 meter boven het maaiveld.

Dit geldt echter niet voor schubconiferen en dode bomen, ook al vallen ze onder één van deze categorieën. Daarvoor geldt alleen de verkorte procedure.

De verkorte procedure geldt verder voor alle andere bomen.

De volledige tekst van deze beleidsregels ligt vanaf heden ook ter inzage bij de centrale balie.

Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl