Technische Universiteit Delft

Nieuwe gespreide supercomputer biedt proeftuin voor informatici

Op vrijdag 1 juni wordt de derde generatie Distributed ASCI Supercomputer (DAS3) officieel geïnstalleerd. DAS3 is een unieke infrastructuur voor informaticaonderzoek naar de architectuur en toepassingen van grote gespreide computersystemen en grids. Dit soort systemen is belangrijk voor grootschalig gespreid rekenwerk en datamining voor toepassingen zoals hoge-energie fysica, medisch, biologisch, en farmacologisch onderzoek, en simulaties van bijvoorbeeld de aerodynamische eigenschappen van nieuwe vliegtuigontwerpen. Tijdens het openingssymposium in de aula van de TU Delft komen de informaticatechnieken aan de orde waarmee dit soort systemen gebouwd en bestuurd kunnen worden.

De DAS3 bestaat uit vijf clusters met in totaal 554 processoren, 1.15 TB hoofdgeheugen, en 163 TB schijfgeheugen. Naast een zeer snel locaal netwerk in de clusters is het bijzondere van de DAS3 dat het een zeer snel optisch netwerk (in de toekomst 80 Gigabit/s) tussen de clusters heeft, dat door Surfnet is aangelegd. Binnenkort zal de DAS3 gekoppeld worden aan Grid5000, een soortgelijke infrastructuur in Frankrijk. De vijf clusters van de DAS3 staan bij de Universiteit van Amsterdam (twee clusters), de Vrije Universiteit, de Universiteit van Leiden, en de TU Delft.

De DAS3 is ontworpen en geïnstalleerd door de Advanced School for Computing and Imaging (ASCI), een onderzoeksschool op het gebied van informatica. De financiering van de DAS3 is verkregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, en van de door overheid in het kader van de BSIK gefinancierde projecten Virtual Lab for e-Science en MultimediaN. Met de installatie van de DAS3 viert ASCI meteen het tienjarige jubileum van de DAS-systemen.

Meer informatie
Dr.ir. D.H.J. Epema, Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde, en Informatica, 015-2783853, d.h.j.epema@tudelft.nl Voor meer informatie over de DAS3 en het programma van het symposium, zie www.cs.vu.nl/das3 Journalisten zijn van harte welkom bij het symposium. Aanmelden kan via het formulier op de site, of direct via asci@ewi.tudelft.nl

Wetenschapsvoorlichter Roy Meijer, 015-2781751, r.e.t.meijer@tudelft.nl