Technische Universiteit Delft

Eerste Nederlandse 'scholierensatellieten' de lucht in

Zes teams van Nederlandse scholieren sturen op vrijdag 1 juni hun zelfgebouwde 'satellieten' één kilometer de lucht in vanaf Artillerie Schietkamp 't Harde. De 'satellieten' maken deel uit van de zogenoemde CanSat-competitie, georganiseerd door de TU Delft en ISIS - Innovative Solutions in Space. Het is de eerste keer dat deze wedstrijd in Nederland plaatsvindt.

Na maanden hard werken kunnen de scholieren uittesten wie de beste kleine 'satelliet' heeft ontwikkeld. De 'satelliet' bestaat uit een frisdrankblikje met elektronica-onderdelen en een parachute. Een lanceerraket brengt deze 'satellietjes' naar een hoogte van 1 km., waarna ze aan een parachute terug dalen naar de aarde. Wat voor de wedstrijd telt, zijn de uitkomsten van twee zelfgebouwde experimenten aan boord. De teams hebben uiteenlopende experimenten bedacht. Zo wekt een 'satelliet' bijvoorbeeld energie op tijdens de daalvlucht en bestudeert een andere de atmosfeer. Ook bedacht een van de teams een heel bijzonder landingsgestel, gebaseerd op dat van een Marslander.

De scholierenteams hebben hun CanSat zelf ontworpen, gebouwd en getest, met begeleiding vanuit de opleidingen Elektrotechniek en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft, en van de ruimtevaartingenieurs van ISIS. De amateur-raketverenigingen NAVRO en DARE verzorgen de lanceringen. WO-sprint stimuleert deze competitie, die is geïnspireerd op CanSat competities in Amerika en Japan.

Meer informatie kunt u vinden op www.cansat.nl.

Noot voor de redactie (