Het Nederlandse Rode Kruis

15 mei 2007

1 juni: Nationale Dag van Vermisten

Elk jaar worden in Nederland zo´n 16.000 vermissingen bekend. Na 48 uur is zo´n 80% weer terecht. Sommige vermisten echter komen lange tijd niet terug.

Familieleden en vrienden van vermisten hebben niet, zoals nabestaanden van overledenen, een vaste dag en een vaste plek om bij hun vermiste dierbare stil te staan. Om deze reden organiseren wij jaarlijks op de eerste vrijdag van juni, de Nationale Dag van de Vermisten.

Centrale plek op deze dag is het gedenkbeeld het Pauze-Teken in het Moreelsepark te Utrecht, waar achterblijvers van vermisten de gelegenheid krijgen hun vermiste dierbaren met elkaar te herdenken.

Het Pauze-teken
Het Pauze-teken is 1999 in opdracht van de VAV door de kunstenares Marianne van den Heuvel ontworpen. Zij zegt hierover het volgende: Na het lezen van al het materiaal over vermissing, wist ik dat er voor achterblijvers nooit rust kan zijn, dat er altijd gewacht wordt. Daarom wilde ik graag een halte maken, een plaats waar - als is het maar voor even - geschuild kan worden. Een plaats waar even rust kan zijn, waar een kleine pauze kan worden ingelast.

Namen
Tijdens de herdenkingsceremonie worden (op verzoek van achterblijvers) de namen van vermiste dierbaren één voor één voorgelezen. Daarna kunnen er bloemen worden gelegd.

Voorafgaand aan het middagprogramma zal een achterblijver een lezing verzorgen en is er een forumdiscussie tussen achterblijvers en regiocoördinatoren vermiste personen van de politie. Achterblijvers kunnen hier algemene vragen over alles wat met 'vermissing' te maken heeft.

U kunt er bij zijn
Wilt u als achterblijver op vrijdag 1 juni 2007 meedoen aan de 9e Nationale Dag van de Vermissing? Meld u dan aan. U ontvangt vervolgens het dagprogramma, de routebeschrijving en een vragenformulier voor de forumdiscussie. Tot 23 mei 2007 is het mogelijk u in te schrijven.

Meer informatie over Hulplijn Vermiste Personen van het Rode Kruis vindt u op www.vermistepersonen.nl.