Time : 10:16:07
Date : 31 May 2007
Sender Name: FEBELGRA

Drukkerijen slaan de handen in elkaar om papierafval nog verder te beperken

Op initiatief van Febelgra, de koepelorganisatie van de grafische nijverheid, werd op woensdag 22 februari 2006 het Presti-5 project 'papierafvalpreventie in de grafische sector' opgestart. Doelstelling van het project was het verder reduceren van het
papierafval in grafische bedrijven. Voor de begeleiding van het project deed Febelgra een beroep op het studiebureau BECO en OVAM, de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij.

Om het reductiepotentieel op te sporen kreeg Febelgra de volle medewerking van 3 pilootbedrijven: Drukkerij Leën nv (Hasselt), New Goff nv (Gent-Maria¬kerke) en Drukkerij Van der Poorten nv (Kessel-Lo). Hun bevindingen en voorstellen om papierafval verder te reduceren werden voorgelegd aan andere bedrijven, die ze op de praktische uitvoerbaarheid hebben getest. Ook de zgn. 'ketenpartners' (toeleveranciers van uitrustingen en grondstoffen, afwerkers en klanten) werden bij het project betrokken.
De resultaten van het project werden neergeschreven in de gids 'Papierafvalpreventie in de grafische sector.' Deze resultaten en de gids werden voorgesteld tijdens drie infosessies op 22, 23 en 30 mei. De gids bevat een stappenplan om te komen tot een betere papier¬afval¬preventie. De uitvoering van het stappenplan bij de 3 pilootbedrijven hebben 36 concrete preventietips opgeleverd die vervolgens op hun haalbaarheid getest werden bij andere grafische bedrijven. De gids bevat tevens 10 relevante praktijkervaringen. Opmerkelijk is dat meerdere tips gericht zijn naar de sensibilisering en de medewerking van het personeel binnen de onderneming. Daarnaast zijn er ook tips die betrekking hebben op meer beleidsmatige beslissingen. "Het creëren van een draagvlak bij de werknemers bij het invoeren van maatregelen is van cruciaal belang voor een succesvolle papierafval¬preventie in de onderneming. De papierafvalpreventie staat of valt met de medewerking van de werknemers," zegt David Caen van de milieudienst van Febelgra. De gids mag niet beschouwd worden als een momentopname of een statisch rapport van een éénmalig project. Febelgra zal nieuwe tips, ervaringen of aanbevelingen opnemen en de gids blijvend actueel houden.

Wenst u deze gids te bekomen in pdf-formaat dan kunt u deze kosteloos downloaden via de site van Febelgra: www.febelgra.be > Febelgra > Dossiers.

Voor alle vragen of opmerkingen contacteer David Caen, milieudienst Febelgra, tel. 02 512 36 38, fax 02 513 56 76, e-mail: david.caen@febelgra.be.

URL: http://www.febelgra.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL