SGP


SGP » jongeren >>
30 - 05 - 07 | Kamervoorzitter praat met SGP-jongeren over verruwing taalgebruik

De SGP-jongeren zijn door Kamervoorzitter Verbeet uitgenodigd voor een gesprek over de verruwing van het taalgebruik in de politiek. De uitnodiging is een reactie op een brief van de SGP-jongeren waarin ze hebben opgeroepen om de verruwing van het taalgebruik in het parlement tegen te gaan. In hun brief aan de Kamervoorzitter gaven de jongeren van de SGP aan dat ze zich zorgen maken over het toenemende aantal grove woorden, schuttingtaal en (verbasterde) vloeken, ook uit de mond van kamerleden en andere politici.

In haar reactie geeft mevrouw Verbeet aan grote waarde te hechten aan een goed verloop van debatten. tekent ze aan dat dit niet alleen qua orde maar juist ook qua taalgebruik geldt. Verder schrijft ze het zeer te waarderen dat de SGP-jongeren op deze wijze betrokken zijn bij het taalgebruik in de media en die van politici in het bijzonder.

De SGP-jongeren zullen tijdens het gesprek inzetten op het opstellen en hanteren van een soort taalcode. Hierin zou onder andere moeten staan dat vloeken en schuttingtaal geen pas geven in Kamerdebatten. Ook moet het weer mogelijk worden om âonparlementair taalgebruikâ niet op te nemen in de officiële verslagen van de debatten. De SGP-jongeren vinden dat het parlement en parlementariërs een voorbeeldfunctie hebben, ook wat betreft hun taalgebruik.

âVoorbeeldigâ taalgedrag geeft een duidelijk en direct signaal af. Bovendien wordt zo ook een daadwerkelijk steun en bijdrage geleverd aan het opwerpen van een dam tegen een verdere verruwing van de Nederlandse taal in de maatschappij. Meer fatsoen en respect voor de ander, begint met een fatsoenlijke en respectvolle bejegening van die ander.

Meer informatie:
Jan Kloosterman, voorzitter SGP-Jongeren, 06 â 23 07 53 50

Kamervoorzitter praat met SGP-jongeren over verruwing taalgebruik