GroenLinks

Europa overweegt invoering donorcodicil

Donorcodicil 31 mei 2007

De 'Grote Donorshow' van BNN doet nogal wat stof opwaaien. Niet alleen in Nederland maar in heel Europa. Volgens de Europese Commissie getuigt het programma van slechte smaak. Kathalijne Buitenweg: "Iedereen heeft zijn oordeel al klaar voor het programma is uitgezonden. Verkeerde volgorde. Ik vel pas een oordeel als we de inhoud van het programma kennen."

De voorzitter van BNN vertelde eergisteren al dat hun beoogde doel bereikt is. Ze wilden de discussie over orgaandonatie in Nederland nieuw leven in blazen. Kathalijne Buitenweg: "Of het programma nu wel of niet onsmakelijk blijkt te zijn, het is goed dat er nu niet alleen in Nederland, maar in heel Europa over orgaandonatie wordt gediscussieerd. Dagelijks sterven er in Europa 10 mensen, die door een orgaantransplantatie gered zouden kunnen worden. In totaal staan er 40.000 mensen op de wachtlijst voor orgaandonatie. Er moet dus snel iets gebeuren om het aantal orgaandonoren te vergroten."

Veel EU-burgers voor orgaandonatie
Uit onderzoek blijkt dat 81% van de EU-burgers voorstander is van een orgaandonorkaart. Dit terwijl maar 12% een orgaandonorkaart heeft. Kathalijne Buitenweg: "Het is een groot probleem dat er een zo groot verschil is tussen het aantal mensen dat voor een donorcodicil is en het aantal mensen dat ook echt zo´n kaart heeft. Blijkbaar wordt er te weinig over het onderwerp nagedacht."

Europese donorcodicil
Gisteren verklaarde de Europese Commissie de invoering van een Europese codicil te overwegen. Kathalijne Buitenweg: "Dat is een erg goed idee. Bij orgaandonatie is het belangrijk om er op tijd bij te zijn. Door de open grenzen in de Europese Unie verplaatsen EU-burgers zich eenvoudig van lidstaat naar lidstaat. Het is daarom belangrijk dat in geval van overlijden van een EU-burger meteen duidelijk is of het gaat om een orgaandonor of niet."

Voorlichting
GroenLinks vindt het verder belangrijk dat er een Europese campagne wordt gestart om EU-burgers te stimuleren orgaandonor te worden. Kathalijne Buitenweg: "Je mag op z´n minst van mensen verwachten dat ze nadenken over het al dan niet beschikbaar stellen van hun organen. Ik respecteer het als mensen bezwaar hebben tegen orgaandonatie, maar ik leg me er niet bij neer dat een substantieel deel van de bevolking er blijkbaar niet serieus over nadenkt.

De 69% van de burgers, die voor een donorkaart zijn, maar er geen hebben, moeten worden gestimuleerd er alsnog één aan te vragen. Huisartsen zouden bij bezoeken van patiënten ook ongevraagd informatie over orgaandonatie moeten verstrekken. Mensen moeten bewust worden gemaakt van het probleem en van het feit dat ze mensenlevens redden als ze orgaandonor worden."