Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Swingsteesjun Haarlem wint niet roken-prijs

Den Haag, 31 mei 2007 - Tijdens het symposium vandaag ter gelegenheid van Wereld Niet Roken Dag heeft William Appelman, eigenaar van rookvrije disco Swingsteesjun in Haarlem, de Gerbera Award gekregen. De Award werd uitgereikt door Hans Stam, directeur van de Nederlandse Hartstichting. Sinds zes jaar wordt deze prijs jaarlijks uitgereikt aan een organisatie of persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het bevorderen van het niet-roken. De oranje gerbera is het internationale symbool voor niet-roken. De Award is een initiatief van STIVORO voor een rookvrije toekomst, het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Partnership Stop Met Roken.

Doorzettingsvermogen
De Rookvrije horeca is hét thema van Wereld Niet Roken Dag 2007. Het comité WNRD heeft een oproep gedaan om organisaties of personen te nomineren die zich sterk gemaakt hebben voor een rookvrije horeca. Dit heeft totaal negen nominaties opgeleverd. Alle genomineerde ondernemingen zetten zich op bewonderenswaardige wijze in om hun bedrijf als rookvrije omgeving op de kaart te zetten. De jury, bestaande uit vertegenwoordigers eerder genoemde organisaties, was met name onder de indruk van het doorzettingsvermogen van de heer Appelman. Al ver voor de rookvrije horeca in zicht kwam, heeft de heer Appelman op eigen initiatief 'tegen de stroom in' een succesvolle rookvrije uitgaansgelegenheid neergezet. Swingsteesjun heeft met dit initiatief Nederland laten zien dat er wel degelijk draagvlak, waardering en optimale mogelijkheden zijn voor een rookvrije horeca, ook in discotheken.

Symposium
Tijdens het symposium hebben experts uit landen met een (deels) rookvrije horeca de eigen situatie toegelicht en zijn ze ingegaan op de gevolgen van dat beleid. Zij hebben laten zien dat het rookvrij maken van de horeca positieve gevolgen heeft, zowel voor de gezondheid als voor de omzet. Het symposium was georganiseerd voor werknemers en werkgevers in de horeca, vakbonden, werkgeversbonden, en andere direct betrokkenen bij de invoering van een rookvrije horeca. Opvallende afwezige was Koninklijk Horeca Nederland dat onlangs pleitte voor uitstel van rookvrije bars en discotheken tot 2011. Binnenkort zal Minister Klink van VWS een besluit nemen ten aanzien van rookvrije horeca in Nederland. Tijdens het symposium werd ook duidelijk dat de tabaksondernemingen Philip Morris en British American Tobacco voor rookvrije horeca zijn.

Recente cijfers over blootstelling aan tabaksrook
Recente cijfers over de blootstelling aan tabaksrook tonen aan dat vooral in de horeca de blootstelling aan tabaksrook relatief het hoogst is. 'Onderzoek toont aan dat veel Nederlanders nog steeds gedwongen meeroken. In cafés is die kans het grootst, namelijk 81%', zo maakte Lies van Gennip van STIVORO bekend tijdens het symposium.

///


Noot voor de redactie,