Van Gijlswijk over knelpunten AWBZ 2007

Antwoorden op kamervragen van Kant en Van Gijlswijk over knelpunten AWBZ 2007

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA DEN HAAG

DLZ-K-U-2773592

30 mei 2007

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van Kant en Van Gijlswijk over knelpunten AWBZ 2007 (206060715670).

Vraag 1

Wat is uw reactie op het bericht dat zorgaanbieders waarschuwen voor nieuwe knelpunten in de AWBZ in 2007? Deelt u de vrees van ACTIZ? Zo neen, waarom niet? 1)

Antwoord 1

In 2006 is een intensieve knelpuntenprocedure doorlopen. Inzet van alle partijen is om een dergelijke situatie in 2007 te vermijden. Ik stel het op prijs indien de zorgaanbieders mij tijdig informeren over de verwachtingen in 2007.

Ik deel de vrees van ACTIZ echter niet. Mede naar aanleiding van de situatie in 2006 heeft de NZa in samenwerking met CIZ en CAK vroegtijdig in het jaar een analyse gemaakt over mogelijke knelpunten. Dit rapport is op 29 mei verschenen.

Uit deze analyse blijkt dat naar het oordeel van de NZa de beschikbare middelen voldoende zullen zijn om in 2007 de groeiende zorgvraag te kunnen opvangen. Het rapport treft u bijgaand aan.

Vraag 2

Deelt u de mening dat eventuele nieuwe klantenstops in strijd zijn met het recht op zorg zoals vastgelegd in de AWBZ? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2

Het recht op zorg staat voorop. Mijn inspanning zal er dan ook op gericht zijn om wachtlijsten en klantenstops te voorkomen. Dit betekent overigens niet dat een individuele aanbieder ongelimiteerd zorg zal kunnen aanbieden. Een aanbieder is gebonden aan het contract met het zorgkantoor waarin de omvang van de zorgleverantie is vastgelegd. Ook andere aanbieders (bijvoorbeeld nieuwe toetreders) moeten immers in staat zijn om zorg te leveren, zodat een pluriform aanbod tegen een maatschappelijk aanvaardbare prijs beschikbaar is.

Vraag 3

Deelt u voorts de mening dat, gezien de knelpunten die zich in 2006 voordeden, het wenselijk is om in 2007 deze problemen voor te zijn? Zo ja, bent u bereid hier zo nodig extra middelen voor vrij te maken of passende maatregelen te treffen? Zo ja, welke?

Antwoord 3

Zoals ik in het antwoord op vraag 1 heb aangegeven, deel ik uw mening, dat het wenselijk is om eventuele problemen voor te zijn.

Concreet gaat het dan om de extra groeiruimte die in 2007 beschikbaar is en de monitoring door de NZa.

Vraag 4

Kunt u inzicht geven in aard en grootte van de eventuele huidige wachtlijsten in de AWBZ?

Antwoord 4

Momenteel is het College voor zorgverzekeringen bezig de wachtlijstsituatie op peildatum 1 januari 2007 in beeld te brengen. Naar verwachting is dit onderzoek in juli afgerond. Dit is later dan de toezegging van de vorige staatssecretaris om de Kamer in het voorjaar van 2007 te informeren over de situatie op 1 januari 2007. Er is een vertraging ontstaan, omdat uit een eerste analyse van AZR-gegevens is gebleken dat deze informatie onvoldoende betrouwbaar is. De reden is dat een deel van de circa 3.000 zorgaanbieders niet altijd (tijdig) hun nieuw in zorg genomen cliënten melden, waardoor het geregistreerde aantal niet in zorg genomen personen onterecht te hoog uitvalt. Het CVZ is nu bezig met aanvullende analyses. Wachtlijstcijfers alleen vind ik onvoldoende. Vandaar dat ook alle zorgkantoren worden gevraagd naar het verhaal achter de cijfers.

Vraag 5

Hoeveel is er nog beschikbaar in de contracteerruimte AWBZ voor het jaar 2007?

Antwoord 5

De Nza heeft mij geïnformeerd over de contractafspraken die tot nu toe voor 2007 zijn gemaakt. In totaal resteert nog een bedrag van EUR 231 mln. dat nog niet is ingevuld met afspraken.

Vraag 6

Wat is de stand van zaken in de regionale herverdeling van de AWBZ gelden 2006?

Antwoord 6

De Nza heeft de nacalculatie 2006 nagenoeg afgerond. Ik verwacht het rapport van de Nza binnen twee weken.

Vraag 7

Wilt u deze vragen beantwoorden voor het Algemeen Overleg Modernisering AWBZ van 31 mei aanstaande?

Antwoord 7

Ja.


1) Persbericht ACTIZ, 15 mei 2007

Verwijzingen