Superbreedband: Ons Net in uw gemeente
Uitnodiging voor de workshop `Verbonden samenleving' op 30 mei 2007
NUENEN, 20070514 -- Nuenen is wereldberoemd om twee redenen. Vincent van Gogh woonde er met zijn ouders en schilderde er de Aardappeleters. En Nuenen heeft Ons Net: een coöperatie die de bewoners voorziet van razendsnel internet, telefonie en televisie tegen een concurrerend tarief via een eigen glasvezelnetwerk naar elke voordeur. De bewoners zijn als leden van de coöperatie zelf eigenaar van Ons Net. Op 30 mei 2007 kunnen bestuurders van gemeenten en woningbouwverenigingen in Nuenen onderzoeken of Ons Net ook iets is voor hun gemeente!
Met Ons Net is de beroemde Brabantse saamhorigheid weer helemaal terug in Nuenen.
Er is namelijk veel meer mogelijk met het glasvezelnet dan `triple play'!
Met de bewoners is CommunityTV ontwikkeld, een platform dat communicatieve, sociale en fysieke drempels wegneemt. Via CommunityTV vinden organisaties, bedrijven en bewoners elkaar met voorlichting, dienstverlening, maar ook voor de dagelijkse omgang met elkaar. De Nuenenaren nemen zelf het initiatief. Voetbalwedstrijden van de plaatselijke FC kunnen thuis nog eens worden bekeken. De eerste huwelijksmis in de Clemenskerk is via Ons Net te bewonderen geweest.
En zorgaanbieders experimenteren via het superbreedbandnet met online spreekuur en domotica zodat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Nuenenaren kunnen na een operatie eerder naar huis omdat ze thuis verbinding hebben met het ziekenhuis.
De bewoners kochten met hun aansluitkosten een aandeel in de coöperatie Ons Net en zijn zo eigenaar van het netwerk. Een eeuw nadat het coöperatiemodel de lokale economie en samenleving een menselijk gezicht gaf via coöperatieve zuivelbedrijven, woningbouworganisaties en banken is de coöperatie is een tweede leven begonnen. De coöperatie blijk nu ook perfect geschikt om de infrastructuur van de toekomst te realiseren.
Close the Gap, dat het initiatief nam tot Ons Net, realiseerde ook in de naastgelegen Eindhovense wijk Tongelre een Ons Net waar vrijwel alle huishoudens op zijn aangesloten. In Nuenen is het een komen en gaan van buitenlandse delegaties.
Franse, Amerikaanse, Japanse en zelfs Zuid Koreaanse bestuurders en deskundigen willen allemaal weten wat het geheim is van Nuenen.
De mannen achter Ons Net vertelden hun verhaal voor de bijeenkomst van de Verenigde Naties en in het Franse Parlement. De regio Bretagne heeft 120 miljoen euro bij elkaar gekregen om een eigen `Ons Net' te realiseren. De mensen van Ons Net trekken er de kar.
Close the Gap en adviesbureau Denion werken samen om het bewezen businessmodel in andere gemeenten toe te passen.
Op 30 mei krijgen beleidsmakers en beslissers van gemeenten en woningbouwverenigingen in Nederland een unieke kans om te ontdekken of een dergelijke coöperatie iets voor hun gemeente is. Dan organiseren Close the Gap en Denion de workshop "Verbonden samenleving" in "Het Klooster" te Nuenen.
Informatie en inschrijven via www.digitaalbestuur.nl
Informatie Rein Langelaar, Denion, 06 - 12973466
Hieronder de casebeschrijving van Ons Net in Nuenen zoals gepubliceerd in Digitaal Bestuur, april 2007.
Ons Net is van iedereen
[auteur]
Sander Koenen
[INTRO]
Ruim 80 procent van de Nuenenaren is aangesloten op een glasvezelnetwerk dat zij zelf in eigendom hebben: Ons Net. Drieduizend kilometer glas verbindt een samenleving in vele opzichten. In Nuenen gaan sociale cohesie en digitale innovatie hand in hand.
Ons Net is het resultaat van vier jaar knokken. "Soms voelde ik me Marco Polo, tijdens de ontdekking van de zijderoute. Vechten tegen allerlei bierkaaien. Als ik vertelde over het coöperatieve model - het netwerk dat van iedereen is - begonnen organisaties te sputteren. Telecombedrijven die ontdekten dat het menens was, vielen over me heen."
Aan het woord is Kees Rovers, directeur van Close the Gap. Met zijn bedrijf dicht hij letterlijk kloven. Kloven tussen dienstverleners en dienstenvragers, tussen oud en jong, tussen zij die mee kunnen in het digitale tijdperk en zij die dreigen af te haken, omdat geen van de telecombedrijven hún taal spreekt.
Toen de contouren van Ons Net zich eenmaal aftekenden, toog Rovers met een aantal geestverwanten de straten in. Op bezoek bij de ouderenbonden, voetbalverenigingen en de lokale pastorie. Om mensen te overtuigen van zijn visie. De ingrediënten van die visie: een flinke subsidie (mogelijk omdat de subsidie niet naar een bedrijf, maar direct naar de bewoners gaat). Een financier die zijn investering terugverdient met de maandelijkse abonnementsgelden. Een gemeenschap die zelf de leiding in handen neemt. En een aantal partners, zoals de woningcorporatie Helpt Elkander, de Rabobank en zorgverzekeraar Achmea, die zoeken naar innovatie van hun dienstverlening, met behulp van een razendsnelle breedbandverbinding.
[subkop]
Eindeloze mogelijkheden
In Nuenen is Ons Net een succes. Twee jaar lang draait het net inmiddels op volle toeren; de mogelijkheden zijn eindeloos. Een consult bij de diëtist via videoconferencing. Een buurtzender die zorginstellingen een venster op Nuenen biedt. Het venster is weliswaar niet omlijst met een klassiek kozijn en het glas is vervangen door een groot lcd-scherm, maar ouderen hebben toch het gevoel deel te nemen aan de maatschappij, erbij te zijn. "Sinds Ons Net blinkt Nuenen uit in het aantal ouderen op internet", zegt Toon de Rooij, voorzitter van de katholieke ouderenbond. "Het is een manier om betrokken te blijven. Ik kan straks mijn kleindochter zien hockeyen als ik zelf niet meer langs het veld kan staan. Een ander volgt zijn kleinzoons huwelijk in de kerk van Nuenen terwijl hij in Australië zit."
Rein Langelaar, voorheen innovatiemanager van Achmea Zorg en nu met zijn consultancybureau Denion betrokken bij Ons Net, kan het succes van de coöperatie makkelijk verklaren. Zelf stond hij ooit aan de wieg van de Achmea Health Check, waarin negen partijen die van nature tegenover elkaar stonden - onder andere farmaceuten, patiëntenverenigingen en de zorgverzekeraar - samenwerkten om diensten in de zorg te verbeteren. "Dat is precies wat hier gebeurt. Verschillende partijen, van de kerk en sportverenigingen tot bedrijven en bewoners, werken samen aan hun connected community." Het onderlinge vertrouwen dat hiervoor nodig is, stoelt op de coöperatieve gedachte. Er is niet één partij die probeert winst te maken ten koste van anderen. Ons Net opereert zonder winstoogmerk, met een lange afschrijvingsperiode van het netwerk en de abonnees aan het roer. Kort gezegd herstelt het de nutsfunctie waar veel overheden in de negentiger jaren afstand van namen.
[subkop]
Proeftuin
Nuenen is een proeftuin geworden die interesse uit de hele wereld wekt. Vanuit Azië en Amerika komen delegaties naar Brabant. Maar ook de Nederlandse gemeenten lopen warm. In de Eindhovense wijk Tongelre is een soortgelijk netwerk neergelegd. Son en Breugel en de rest van Eindhoven volgen later dit jaar. De komende tijd hoopt Close the Gap het initiatief uit te kunnen rollen met honderdduizend aansluitingen per jaar. "Als 50 procent van de huishoudens participeert in een lokale coöperatie, is Ons Net rendabel", zegt Rovers. "Daarom begint het allemaal met een visie die mensen mobiliseert. Bij verenigingen, bij mensen thuis, in het koffiehuis."
[kader]
[kaderkop]
Uw Net in acht stappen
Stap 1: Een financierbaar businessplan
Een coöperatie zonder winstoogmerk met een degelijke onderbouwing van haar plannen waarbij de bewoners zelf eigenaar zijn van hun net.
Stap 2: Het wij-gevoel
Coöperaties kunnen meedeinen op het groeiende wij-gevoel. Volgens het Sociaal Cultureel Planbureau neemt de behoefte aan solidariteit in de samenleving de komende jaren toe.
Stap 3: Een vaandeldrager
De gemeente is niet alleen gebaat bij het nieuwe net voor haar gemeenschap, maar vooral ook bij de coöperatieve wijze waarop het tot stand wordt gebracht en in stand gehouden. De gemeente kan en mag de vaandeldrager zijn die het initiatief steunt, vergunningen verstrekt en toezicht houdt op de aanleg, zonder zelf financieel te participeren in de aanleg.
Stap 4: Minimale eisen
Het netwerk moet dezelfde diensten leveren als de grote telecomaanbieders. Dus triple play: telefoon, televisie en internet.
Stap 5: Een stevig pakket extra's
Financiële dienstverlening via het glas, digitale zorg en een buurtzender zijn voorbeelden van lokale diensten die het netwerk meerwaarde geven.
Stap 6: De juiste ijkpersoon
De communicatie over het netwerk en de mogelijkheden moeten afgestemd zijn op een 75-jarige vrouw die nooit een computer heeft gehad. Je verkoopt geen technologie, maar kwaliteit van leven.
Stap 7: Een betrouwbaar netwerk
Op exploitatie en onderhoud moet je niet bezuinigen. Betrouwbaarheid is voor de afnemers een van de belangrijkste eisen.
Stap 8: Goede nazorg
Een inloopcentrum voor ouderen en een telefoonlijn. In de contacten met je afnemers moet je blijven investeren. Alleen dat houdt het enthousiasme voor een eigen netwerk levend.
Meer info over Ons Net: www.closethegap.nl/
copyright Digitaal Bestuur, 2007. Overnemen van (delen van) de tekst alleen met toestemming van de uitgever!