Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht
PB07-042
30 mei 2007
Topomzet voor horeca in eerste kwartaal van 2007
In het eerste kwartaal van 2007 heeft de horeca 9 procent meer omgezet dan
in dezelfde periode van vorig jaar. De prijzen stegen met 3,4 procent. De
laatste tien jaren was de omzettoename nog nooit zo hoog. Het waren vooral
de hotels en cafetaria's die hun stempel drukten op de omzetgroei van de
horeca. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.
Hotels meest in de plus
Hotels, inclusief pensions en conferentieoorden, kunnen terugkijken op een
bijzonder goed eerste kwartaal. De omzet nam met bijna 12 procent toe ten
opzichte van het eerste kwartaal van 2006. De hotels profiteren van de
toenemende zakelijke bestedingen. Ook de restaurants plukken de vruchten
van het gunstige economische klimaat. In vergelijking met het eerste kwartaal
van 2006 nam de omzet met 9,5 procent toe. De prijzen stegen met 2,8
procent.
Omzet cafetaria's ruim 11 procent hoger
Cafetaria's hebben de stijgende lijn vanaf de tweede helft van 2006 in het
eerste kwartaal versterkt doorgezet. De omzet nam met 11,3 procent toe. De
prijzen stegen met 3,7 procent. De cafetaria's werden geconfronteerd met
sterk gestegen aardappelprijzen. Cafés presteerden met een omzettoename
van ruim 4 procent minder goed dan de overige branches in de horeca.
Gecorrigeerd voor prijsstijgingen, die 3,6 procent bedroegen, resteerde een
bescheiden volumegroei.
Technische toelichting
ln.... cafés. Deze bedrijven vormen samen de traditionele horeca. De catering en
De cijfers in dit persbericht hebben betrekking op hotels, restaurants,
cafetaria's (inclusief snackbars, lunchrooms en fastfoodrestaurants e.d.) en
sbc.... het berekenen van de prijsontwikkeling is gebruik gemaakt van de
verblijfsrecreatie maken geen deel uit van deze cijfers.
De groeicijfers zijn steeds gebaseerd op een vergelijking met de
overeenkomstige periode in het voorgaande jaar, tenzij anders vermeld. Voor
consumentenprijsindexcijfers (CPI) van het CBS.
w
w Achtergrondinformatie over de bijstelling
De in dit persbericht gepubliceerde cijfers over 2006 zijn ten opzichte van het
w persbericht van 28 februari 2007 bijgesteld op grond van de meest recente
gegevens.
CBS Persbericht PB07-042 pagina 1 van 3
Volume- en omzetontwikkeling in de horeca per kwartaal
% 10
8
6
4
2
0
-2
I II III IV I II III IV I
2005 2006 2007
Omzetontwikkeling Volume-ontwikkeling
Bron: CBS
CBS Persbericht PB07-042 pagina 2 van 3
Ontwikkeling van omzetten (incl. BTW), prijzen en volumes in de horeca
2006 2007
jaar 4e kw. 1e kw.*
%-mutatie t.o.v. dezelfde periode een jaar eerder
Horeca totaal
Omzet 4,9# 5,2# 9,0
Prijs 2,0 2,4 3,4
Volume 2,9 2,7# 5,4
w.v.
Hotels, pensions en conferentieoorden
Omzet 6,1# 5,5# 11,8
Prijs . . .
Volume . . .
Restaurants, cafetaria's, snackbars e.d.
Omzet 4,9 5,8# 10,1
Prijs 1,9 2,3 3,3
Volume 2,9 3,4# 6,6
w.v.
Restaurants
Omzet 5,6# 5,0# 9,5
Prijs 1,9 2,4 2,8
Volume 3,6# 2,6# 6,4
Cafetaria's, snackbars, lunchrooms,
fastfoodrestaurants, ijssalons
Omzet 3,7 7,2 11,3
Prijs 1,9 2,2 3,7
Volume 1,8 4,9 7,3
Cafés e.d.
Omzet 3,8# 3,8# 4,2
Prijs 2,0 2,2 3,6
Volume 1,8# 1,5# 0,5
*) Voorlopige cijfers
#) Deze cijfers zijn bijgesteld; achtergrondinformatie hierover staat onderaan de technische toelichting
Bron: CBS
CBS Persbericht PB07-042 pagina 3 van 3
---- --