Ingezonden persbericht
Aanpak overlast Meeuwen: stand van zaken
De gemeente doet er alles aan om overlast van meeuwen in Leiden aan te pakken. De sectie Gedragsbiologie van de Universiteit Leiden verricht in nauw overleg met de gemeente een onderzoek naar meeuwen in de stad. Voor dit onderzoek worden meeuwen van ringen voorzien om het nestelgedrag van de meeuwen vast te kunnen stellen. Ook worden eieren verwisseld. Het onderzoek heeft tot doel de overlast van meeuwen in Leiden terug te dringen.
Wethouder Steegh: "Natuurlijk verdwijnen de meeuwen niet bij toverslag, en dat is ook niet de bedoeling en nog minder gewenst. De meeuw 'hoort' inmiddels bij de stad en dat willen we ook zo houden. De natuur moet zijn weg vinden, ook hier. De 'overlast' willen we wel beperken, maar dat kan zeker niet in luttele maanden. Laten we nou eerst kijken wat tussenresultaten zijn, hoe die beoordeeld moeten worden." Het broedseizoen van de meeuw is nu in volle gang en de gemeente ontvangt momenteel veel berichten over locaties waar zich meeuwennesten bevinden. De gemeente en de brandweer proberen nu in hoog tempo de meldingen te verwerken en de nesten te schouwen en actie te ondernemen, bijvoorbeeld door eieren te verwisselen.
Onderzoekster Anne Vollmer en ongediertebestrijder Hans van der Vlugt van de gemeente zijn op pad geweest met de brandweer om de eieren in meeuwennesten te ruilen. Onderzoekster Anne Vollmer van de universiteit inspecteert dagelijks nieuwe meeuwennesten. "De stenen eieren waar wij in het begin mee werkten werden in sommige gevallen niet geaccepteerd door de meeuwen. Daardoor moesten we eieren gaan koken, wat tot enige vertraging bij het wisselen heeft geleid".
Boerhaavekwartier is proefgebied
Het Boerhaavekwartier is voor het onderzoek aangewezen als proefgebied. Hier zijn preventief alle eieren verwisseld. In de rest van de stad worden eieren gewisseld wanneer de nesten gemeld zijn bij het meldpunt van de gemeente. De termijn waarbinnen de meeuweneieren nog verwisseld kunnen worden is beperkt, daar de meeste eieren rond deze periode zullen uitkomen.
Extra streng
Om op korte termijn de meeuwenoverlast aan te pakken, wijst de gemeente erop dat het van belang is om vuilniszakken niet te lang van tevoren buiten te zetten. Ook roept de gemeente de burger op om geen voedselresten te laten slingeren en vooral geen meeuwen te voeren. Bij het voeren van de eendjes is het daarom belangrijk om niet meer brood mee te nemen dan de dieren op kunnen, alles wat blijft liggen trekt namelijk meeuwen aan.
Handhaving
De Gemeentelijk opsporingsambtenaar (GOA) is ook begonnen met het aanspreken van mensen op het dumpen van organisch afval. Op een later stadium kunnen mensen hiervoor ook beboet worden. Ook gaan de GOA's extra handhaven op bijvoorbeeld marktdagen, wanneer er veel organisch materiaal in het water terecht komt. Aan alle marktkooplieden is een brief verstuurd om hen te informeren over de toegenomen controle. Er zal ook op en vanaf het water gehandhaafd worden, door de GOA's. Bovendien zijn de GOA's van de afdeling Handhaving op een aantal meldingen afgegaan over personen die dagelijks grote partijen brood en ander voedsel buiten neergooien voor vogels, kippen en konijnen. Deze personen zijn verzocht hiermee te stoppen en ingelicht over het negatieve effect hiervan. Bovendien heeft de gemeente een aantal burgerinitiatieven ondersteund, bijvoorbeeld van een meneer die opbelde met het verzoek om leaflets met een uitleg waarom mensen geen voedselresten moeten laten slingeren. Deze man heeft de leaflets zelf huis-aan-huis verspreid in zijn buurt.
Vuilniszakkenproef
Daarnaast worden er proeven gedaan waarbij verschillende soorten vuilniszakken worden getest op 'meeuwenbestendigheid'. De eerste vuilniszakkenproef vond plaats op een locatie van Milieu en Beheer. Omdat deze proef nog weinig concrete resultaten heeft opgeleverd, wordt deze binnenkort in het centrum herhaald.
Ingezonden persbericht