Gemeente 's-Hertogenbosch

30-05-2007
Aanpak verrommeling openbare ruimte in wijken
Schoonmaakacties samen mét bewoners, een lager tarief (EUR 0,05) voor schone grond en puin en het jaarlijks brengen van 100 kg gratis grof vuil! Dit is een van de mogelijke scenario's die ingezet kunnen worden om de illegale stort in onze stad terug te dringen. In dit model stijgt de jaarlijkse afvalstoffenheffing voor de burger met gemiddeld EUR 19,-. Met de discussienotitie `Terugdringen illegale stort' wil het college met de raad van gedachten wisselen over een pakket van maatregelen om de openbare ruimte van onze stad duurzaam schoner te maken. In de discussienotitie zijn feiten en cijfers, statements en oplossingsrichtingen toegevoegd. Deze monden uit in enkele mogelijke scenario's met betrekking tot de afvalinzameling, de tariefstelling en de handhaving door de milieupolitie.

De uitkomsten van de discussie zijn richtinggevend, kaderstellend voor het uiteindelijk op te stellen raadsvoorstel "'s-Hertogenbosch, Buiten Gewoon Schoon" (werktitel).

Toenemende verrommeling
De verloedering van de openbare ruimte is al vele jaren een belangrijk aandachtspunt in de aanpak van de leefbaarheid in de wijken. Er zijn de afgelopen tijd veel maatregelen getroffen, gericht op het tegengaan van verloedering en vervuiling, zoals de vervanging van huisvuilzakken door minicontainers en ondergrondse containers. Desondanks is in alle wijken van de gemeente en vooral in de aandachtsgebieden de verrommeling van de openbare ruimte nog steeds een belangrijk punt van zorg. In de samenvatting van de Veiligheidsmonitor 2007 is op dit punt de laatste jaren gemiddeld sprake van een verslechtering over de hele stad. Ook de wijkmanagers worden in het overleg aan de wijktafels en in andere contacten veelvuldig geconfronteerd met bewoners die hun zorg en ergernis uitspreken over de toenemende verrommeling van de openbare ruimte. Deze signalen vragen om een herbezinning op het tot nu toe gevoerde beleid met als doelstelling een grotere tevredenheid bij bewoners ten aanzien van een schone openbare ruimte.

Gedrag burgers
De verrommeling van de openbare ruimte wordt primair veroorzaakt door het gedrag van bewoners. De afnemende zorg voor de openbare ruimte van individuele burgers is een maatschappelijk fenomeen dat niet alleen kan worden opgelost met een grotere gemeentelijke reinigings- of handhavingscapaciteit. Het gedrag van burgers en hun waardering voor een schone leefomgeving zal breed moeten worden beïnvloed om de kwaliteit van de openbare ruimte duurzaam op een hoger peil te brengen. Onder het motto
"'s-Hertogenbosch buiten gewoon schoon" wordt daarvoor een programma van maatregelen ontwikkeld.

Uitgangspunten
Belangrijke uitgangspunten bij het ontwikkelen van voorstellen om te komen tot een schonere stad zijn:

- De specifieke situatie van de wijk of buurt en zijn bewoners is het vertrekpunt: dit betekent een gedifferentieerde wijkaanpak.
- Voorlichting, educatie, handhaving, beheer en onderhoud dienen in een programmatische samenhang te worden ingezet: integrale aanpak.
- Bewoners, maatschappelijke partners (waar onder woningcorporaties) en gemeente kiezen voor samenwerking. Ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid.

Voorkeurscenario college
Hoewel het principe "de vervuiler betaalt" de sterke voorkeur heeft van het college, levert een rigide doorvoering daarvan duidelijke nadelen op, zoals de verhoogde risico's en kosten van illegale stort en de noodzaak van sterkere handhaving en repressie. Ook hecht het college aan het effect van het gescheiden aanbieden van afval en de versterking van het bewustzijn van burgers dat de verwerking van afval kosten met zich mee brengt. De voorkeur van het college gaat daarom uit naar een combinatie van wijkondersteuning, lager tarief schone grond en puin een gelimiteerd gratis brengsysteem. Het college is van mening dat op deze wijze de dienstverlening aan de burger sterk wordt verbeterd en dat het risico op illegale stort in de openbare ruimte afneemt. Met betrekking tot de handhaving geeft het college vooralsnog de voorkeur aan scenario "Optimaliseren huidige inzet". De strakke handhaving wordt hierin gecontinueerd. In deze combinatie stijgt de jaarlijkse afvalstoffenheffing voor de burger (aanslagplichtige) met gemiddeld EUR 19,-. Dit komt neer op 7,5 % van het gemiddelde tarief voor 2007.