PERSBERICHT
Nr.2007-266
Arnhem,30 mei 2007
UITVOERINGSNOTA GS 2007-2011 VASTGESTELD
College geeft aan hoe zij het coalitieakkoord uit wil voeren
Met het vaststellen van de uitvoeringsagenda voor de periode 2007-2011 geeft het College van GS aan hoe zij het coalitieakkoord "Gelderland maakt het verschil" van CDA. PvdA en ChristenUnie wil gaan uitvoeren.
De uitvoeringsagenda is nog niet volledig dichtgetimmerd, het College vindt het nl. van belang om ruimte te bieden voor overleg met partners, zoals bijv. gemeenten die mee moeten gaan uitvoeren. Hiermee wordt recht gedaan aan één van de vier pijlers van het coalitieakkoord "daadkrachtig partnerschap". Het akkoord is gebaseerd op vier pijlers, die onderling sterk samenhangen: naast daadkrachtig partnerschap gaat het om sociale samenhang, duurzame leefomgeving en verbinden door mobiliteit. In de uitvoeringsagenda ligt dan ook een belangrijke nadruk op het leggen van de dwarsverbanden tussen de verschillende pijlers.
In 2007 wordt concreet gestart met de uitvoering van het coalitieakkoord. In de uitvoeringsagenda is aangegeven voor welke onderdelen in 2007 al investeringen nodig zijn. Het gaat in totaal om een bedrag van ¤ 8.3 miljoen.
GS leggen de uitvoeringsagenda voor aan Provinciale Staten, die deze op 27 juni zullen bespreken.
Investeringen in 2007
Voor de uitvoering van het coalitieakkoord is voor de gehele bestuursperiode ¤ 263 miljoen gereserveerd. Het College stelt voor in 2007 hiervan reeds ¤ 8,3 miljoen te investeren. Zo wil het College bijvoorbeeld een start maken om in iedere regio in samenwerking met het bedrijfsleven en onderwijs een platform onderwijs-arbeidsmarkt op te zetten. Hiervoor wordt ¤ 155.000 uitgetrokken. Op het terrein van de culturele infrastructuur wordt als het aan GS ligt een extra bijdrage van ¤ 1.5 miljoen geinvesteerd in het project Gietelinck /Cultuurcluster in Ulft. Het gaat hier om de oude monumentale DRU-fabriek, die een nieuwe bestemming krijgt. Naast woningen komt er o.a. een muziekschool, een museum, een theater en een museum. Om de kwaliteit van het openbaar vervoer op de Valleilijn te verbeteren stelt het College voor ¤ 1,6 miljoen te investeren in een nieuw station Barneveld-Zuid en een ¤ 1 miljoen in een nabijgelegen fietstunnel.
Het totale investeringsplaatje is opgenomen in de uitvoeringsagenda, die PS op 27 juni nog vast moeten stellen.
Samenhangend beleid
In de Uitvoeringsagenda zijn op vele plekken dwarsverbanden tussen de verschillende pijlers en de verschillende beleidsvelden aangebracht.
Een belangrijk voorbeeld hiervan is de uitwerking van de stads- en regiocontracten. De contracten zijn inhoudelijk stevig gekoppeld aan de verschillende pijlers uit het coalitieakkoord, maar ook aan de vastgestelde strategische beleidsplannen. Voor de contracten zijn in de uitvoeringsagenda concrete speerpunten benoemd.
Zo is bij de regiocontracten aangegeven dat het zou moeten gaan om bijvoorbeeld schooluitval, sport, recreatie en toerisme en luchtkwaliteit en geluid. Voor de stadscontracten zijn onder meer genoemd vroegtijdige signalering van risicojongeren, stimuleren vrijwilligerswerk en de participatie van inwoners.
Een ander voorbeeld waarbij dwarsverbanden zijn gelegd is het verminderen van de regeldruk. In de uitvoeringsagenda is de keuze gemaakt om hierbij aan de slag te gaan met drie speerpunten: het terugdringen van de bureaucratie in de jeugdhulpverlening, het inventariseren van onnodige regelgeving tussen provinciaal bestuur en gemeentebesturen en tot slot het aanpakken van bureaucratie waarmee ondernemers worden geconfronteerd.
De oriëntatie op uitvoering van beleid en het versterken van de samenhang tussen de verschillende beleidsterreinen stelt ook hoge eisen aan de ambtelijke organisatie: de structuur, de cultuur en de mensen. Gewoon hetzelfde blijven doen is wat het College betreft geen optie. Om de forse omslag van beleid naar uitvoering te kunnen waarmaken is een ingrijpende reorganisatie in voorbereiding die medio 2008 zijn beslag krijgt.
Verantwoording
Het College van GS staat tweemaal per jaar stil bij de voortgang van de uitvoering van haar beleid. Bij de begrotingsbehandeling in het najaar zal het College in de algemene beschouwingen ingaan op het gewenste beleid voor de komende jaren met specifieke aandacht voor het eerstkomende jaar. Hierbij gaat het om de hoofdlijnen van het totale beleid tegen de achtergrond van de accenten die het coalitieakkoord zijn gelegd. In het voorjaar zal bij de behandeling van de rekening transparant verantwoording afgelegd worden over de bereikte resultaten en het maatschappelijke rendement van de inspanningen. Op deze manier wil het College duidelijk aangeven in hoeverre het verschil is gemaakt.
Provincie Gelderland