Provincie Flevoland



Economie Flevoland innoveert

Innovatie van de economie is in het licht van de voortgaande mondialisering en de toenemende internationale concurrentie vereist. Het bepaalt in sterke mate de veer-, groei- en vernieuwingskracht van de Flevolandse economie. Dat blijkt uit de nieuwe publicatie Economie en Arbeidsmarkt Flevoland 2006-2007.*

Innovatie is onlosmakelijk verbonden met een economie waarin kennis en technologie steeds sterker op de voorgrond staan. Het is daarom goed te zien dat het percentage bedrijven dat aan innovatie doet stijgt in Flevoland. Ruim een derde van de Flevolandse bedrijven innoveert. Daarbij ligt binnen Flevoland de innovatie in de stuwende sectoren, industrie en zakelijke diensten, op een opvallend hoger niveau dan gemiddeld. Bij de bedrijven ontbreekt het overigens niet aan een innovatief klimaat, maar soms wel aan middelen om de nodige investeringen in mensen en machines te kunnen doen.

Research & Development

In vergelijking met Europa doet Flevoland het goed op het terrein van Research & Development (R&D) in de publieke sector, het levenslange leren en de werkgelegenheid in de hightech dienstverlening. Daarentegen zijn de R&D uitgaven in de bedrijven -d.w.z. de private sector-, de werkgelegenheid in medium- en hightech industrie en het aantal patenten weliswaar onder het Europese gemiddelde, maar merkbaar groeien de R&D uitgaven van de bedrijven.

Stimulering Innovatie

Om het innoverend vermogen van het Flevolandse bedrijfsleven te versterken is het Regionaal Innoverend Technologie Plan (RITP) opgesteld. Daarin werkt de provincie samen met het bedrijfsleven, kennis- en onderwijsinstellingen en intermediaire organisaties. De uitvoering van dit RITP heeft o.a. geleid tot extra banen en investeringen bij het MKB, maar ook tot clusterprojecten in de metaal, de bouw, composieten, medische technologie en themaparken . Naast de RITP-projecten is er een fiscale stimuleringsmaatregel van het Rijk die een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk compenseert. Aan Flevolandse bedrijven is in 2005 8 miljoen euro uitgekeerd vanuit deze maatregel, 14% meer dan in 2004.

* Een publicatie van Kamer van Koophandel Flevoland, Provincie Flevoland, Provinciaal Platform Arbeidsmarkt Flevoland en Centrum voor Werk en Inkomen. De publicatie is verkrijgbaar bij de Kamer van Koophandel en provincie Flevoland.