30.05.2007 / 12:02 / Rubriek: Economie / Organisatie: Ernst and young

Ernst and young

Ernst & Young: Biotechnologie maakt wereldwijd historische opmars

AMSTERDAM, 30 mei 2007 - De winstgevendheid in de biotechnologiesector komt binnen bereik dankzij sterke pijplijnen, succesvolle producten, recordfinancieringen en grote omzetten. Dit blijkt uit 'the Global Biotechnology Report 2007' van Ernst & Young.

'In de Verenigde Staten doet de sector het beter dan ooit en het succesverhaal breidt zich duidelijk uit naar andere delen van de wereld, vooral naar Europa,' aldus Pieter Lucas, partner bij Ernst & Young. 'De tijd zal leren of deze tendensen blijvend zijn, maar er is reden voor optimisme. Innovaties worden beloond met recordomzetten en ongekende premies bij fusies en overnames.'

Succes in alle opzichten
Gemeten naar vrijwel iedere maatstaf heeft de biotechnologiesector in 2006 wereldwijd een forse ontwikkeling doorgemaakt. De belangrijkste punten uit het rapport:
- De transactiewaarden stegen fors, waarbij het totaal van de samenwerkingsverbanden in de Verenigde Staten met USD 23 miljard een absoluut record vestigde.
- Het door biotechnologie-ondernemingen wereldwijd aangetrokken vermogen nam toe met het imposante cijfer van 42 procent, en kwam uit op USD 27,9 miljard. Venture capital nam daarvan een bedrag van USD 5,4 miljard voor zijn rekening, een absoluut record.
- De omzet van de beursgenoteerde ondernemingen vertoonde wereldwijd een forse stijging met dubbele cijfers en nam voor het eerst de horde van USD 70 miljard. De omzetgroei met dubbele cijfers deed zich voor in Canada (22 procent), de Verenigde Staten (14 procent) en Europa (14 procent).

- De nettoverliezen van beursgenoteerde ondernemingen namen in Europa met 37 procent en in Canada met 43 procent af, waardoor winstgevendheid binnen bereik komt.

De naderende patentexpiraties bij de pharmabedrijven zorgden ervoor dat er hoge premies betaald werden bij de overnames van biotechnologiebedrijven. Bij transacties boven de USD 500 miljoen steeg de gemiddelde premie in 2006 tot 60 procent, ruim het dubbele van de gemiddelde premie tussen 2003 en 2005. In tegenstelling tot de tendens van de afgelopen jaren, richtten kopende pharmabedrijven zich vooral op bedrijven met aansprekende technologieplatformen.

Europa: herstel zet door
De Europese biotechsector heeft het herstel van de afgelopen jaren doorgezet. De omzet steeg met 13 procent - ruim het dubbele van het groeicijfer van 6 procent van 2005 - tot een totaal (voor beursgenoteerde en private ondernemingen samen) van EUR 13,3 miljard. Het jaar 2006 markeert daarmee het omslagpunt van een vierjaarsperiode sinds de omzetdaling van 12 procent in 2003. 'Vorig jaar was in de Europese biotechsector sprake van voorzichtig optimisme, toen een lange periode van herstructurering achter de rug was,' aldus Pieter Lucas. 'Met een omzetgroei van dubbele cijfers, nieuwe producten en structureel succes - gemeten naar meerdere maatstaven - bewijst de Europese biotechsector dat zij het afgelopen jaar weer helemaal teruggekomen is.'

Nederland
Dankzij een sterke oorsprong van traditionele biotechnologie, chemische en landbouwscheikundige industrie bezit Nederland een groot aandeel kleine agrarische- en industriële biotechondernemingen. In Nederland bevinden zich 82 biotechondernemingen. Ook de Nederlandse biotechbedrijven ontwikkelden zich goed. Octoplus kreeg een beursnotering op Euronext. Pharming is in het registratieproces voor haar nieuwe produkt Rhucin tegen acute aanvallen van Hereditary Angioedema, een ziekte die gekarakteriseerd wordt door pijnlijke zwellingen. Crucell deed van zich spreken door de overname van het Zwitserse Berna Biotech en SBI Vaccin uit Zweden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Liesbeth Aarssen
Persvoorlichter Ernst & Young

010 - 406 57 94

06 - 21 25 12 29