Verkiezing provinciale bloem

30.05.2007 / 09:26 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: St. floristisch onderzoek ned.

St. floristisch onderzoek ned.

Verkiezing provinciale bloem; meer aandacht voor planten dichtbij

Stichting FLORON en het natuurtijdschrift Grasduinen organiseren in mei en juni de verkiezing van de provinciale bloem. Doel is om voor de twaalf provincies van Nederland twaalf planten te kiezen die een icoon of een symbool zijn voor die provincie.

Met de verkiezing de populairste bloem per provincie vragen Stichting FLORON en het tijdschrift Grasduinen meer aandacht voor de wilde flora van Nederland. Planten vormen een belangrijk onderdeel van het landschap, van onze cultuur en van onze geschiedenis. In Nederland groeien ruim 1500 wilde planten. Daarvan staan er nu 500 op de rode lijst van bedreigde planten. Van die 500 behoren er 200 tot de categorie 'bedreigd' of 'ernstig bedreigd'. Deze verkiezing is een ode aan de wilde planten in Nederland. Door inwoners hun eigen provinciale bloem te laten kiezen, krijgen ze meer oog voor de schoonheid, het belang en de kwetsbaarheid van de inheemse flora in hun directe omgeving.

Zo werkt de verkiezing
FLORON en Grasduinen hebben per provincie 3 planten genomineerd. Zeldzaamheid of juist niet, een fraai uiterlijk of karakteristiek voor een bepaalde provincie, het zijn allemaal redenen geweest om de planten te nomineren. Kiezers kunnen ook hun eigen voorkeur invullen en eventueel een eigen 'campagne' starten voor die plant. De in totaal 36 genomineerde wilde planten worden uitgebreid belicht in het meinummer van Grasduinen. Een stem uitbrengen kan via de antwoordkaart in het meinummer van Grasduinen of via het digitale stemformulier op de websites van FLORON (www.floron.nl) of Grasduinen (www.grasduinen.nl). Op beide sites staat ook het artikel waarin alles is na te lezen. Een stem uitbrengen kan tot 1 juli 2007. De plant die per provincie de meeste stemmen haalt, krijgt de titel Bloem van Zeeland, Bloem van Gelderland, enz. De uitslag wordt begin augustus bekendgemaakt.