Uitgeverij SWP


PERSBERICHT

Amsterdam, mei 2007

Onderwijs en jeugdzorg: van flirt tot vaste verkering

De afgelopen vijfentwintig jaar veranderde het leven in de grote steden ingrijpend. Amsterdam werd net als andere steden, een multiculturele stad, met alle voor- en nadelen die daarbij horen. De kranten staan vol van de ellende in probleembuurten, buurten met te veel mensen die arm zijn en geen perspectief hebben, te veel mensen die geen Nederlands spreken. Er is te weinig werk, te veel crimina- liteit, te veel onveiligheid en er is een groot alcohol- en drugsprobleem.

Te veel kinderen in deze steden zitten in de knel. Ze hebben niet gegeten als ze op school komen, ze moeten voor zichzelf en hun broertjes en zusjes zorgen als de school uit is. Thuis is er vaak ruzie en ze krijgen de klappen mee. Als ze ouder worden, hangen ze op straat rond met alle gevolgen van dien. Juist in deze buurten is de werkeloosheid hoog, vooral onder jongeren. Ze hebben niet de opleiding die ze nodig hebben, ze zijn te vroeg van school afgegaan, ze hebben geen vak geleerd. Als ze nog weer wat ouder zijn, krijgen ze kinderen. Dan is de cirkel rond.

Bij uitgeverij SWP verschijnt deze week de nieuwe uitgave Op het schoolplein Onderwijs en jeugdzorg: van flirt tot vaste verkering Hermien Buyse en Hans Kruijssen (red.)

In Op het schoolplein staan de recente ontwikkelingen in de relatie tussen onderwijs en Altra Jeugdzorg in Amsterdam centraal. Een zestal uiteenlopende vormen van samenwerking tussen jeugdzorg en primair en voortgezet onderwijs worden nader belicht. Dertig medewerkers uit jeugdzorg en onderwijs komen aan het woord. Hoe is deze samenwerking ontstaan? Wat is de meerwaarde, het succes van de samenwerking? Wat zijn hierbij de kritische succesfactoren?

Op het schoolplein Onderwijs en jeugdzorg: van flirt tot vaste verkering telt 136 pagina´s en kost 21,90. ISBN 978 90 6665 850 9 (www.swpbook.com/970)