Voorjaarsnota 2007: EMU-saldo -0,7% BBP

Minister Bos van Financiën heeft de Voorjaarsnota 2007 naar de Tweede Kamer gestuurd. De Voorjaarsnota geeft een overzicht van de wijzigingen in de begroting ten opzichte van de Miljoenennota 2007. Uit de Voorjaarsnota 2007 blijkt dat het EMU-saldo is verslechterd. Als gevolg van onder meer lagere aardgasbaten (-0,5% BBP), een reservering voor de schuldsanering van de Nederlandse Antillen (0,1% BBP) en groter dan verwachte financiële tegenvallers in de gezondheidszorg (0,2% BBP) komt het EMU-saldo 2007 uit op -0,7% BBP.

Bij Miljoenennota 2007 werd nog uitgegaan van een EMU-saldo van 0,2% BBP. In maart 2007 noteerde het EMU-saldo -0.3% BBP bij de notificatie aan de Europese Commissie in Brussel. De verslechtering van het EMU-saldo is van tijdelijke aard. In 2008 wordt weer een positief EMU-saldo verwacht. De doelstelling van het kabinet om in 2011 een begrotingsoverschot van 1% BBP te halen, blijft haalbaar.

Tabel Ontwikkeling EMU-slado (in %BP)

2007

EMU-saldo Miljoenennota 2007

0,2%

Macro-economische bijstellingen (CEP)


-0,5%

Effect Coalitieakkoord

0,0%

Schuldsanering Antillen


-0,1%

Zorg


-0,2%

Lokale Overheden

0,1%

Overig


-0,1%

Actueel EMU-saldo


-0,7%

Door afrondingsverschillen wijkt de som
van de delen af van het totaal

In de Voorjaarsnota is de saldoverslechtering beperkt gebleven door slechts een deel van de problematiek die departementen hebben ingediend, te honoreren. Dat betekent dat een aantal claims niet gehonoreerd is en dat tegenvallers deels door departementen zelf zijn opgevangen. De tegenvallers in de zorg waren van dien aard, dat er in 2007 1,3 miljard euro conform de gebruikelijke systematiek niet meer binnen het totaal van de zorguitgaven kon worden opgevangen. De stijging van de zorguitgaven -- veroorzaakt door extra productie - werkt ook door naar andere jaren. In de Miljoenennota 2008 worden de structurele maatregelen gepresenteerd om de zorguitgaven te beperken. In de Voorjaarsnota wordt op een aantal terreinen extra geld beschikbaar gesteld. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra geld voor leerlingen in het speciaal onderwijs die extra zorg nodig hebben, voor inburgering allochtone vrouwen, voor rechtsbijstand en schuldsanering. Ook is er extra geld uitgetrokken voor verlenging en verhoging van de WAO-uitkering.

Categorieën: Financiën

Bron: Ministerie van Financiën