Productschap Margarine
29.05.2007
Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling stuurt reactie naar Britse
retail inzake eisen geharde vetten
Het gebruik van de term "gehard vet" op levensmiddelen is misleidend
en het weren van geharde vetten draagt niet bij aan een verbetering
van de vetzuursamenstelling van producten. Dit staat in de reactie die
de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling vandaag heeft gestuurd
aan onder andere de Nederlandse overheid, de Britse FSA en de Britse
retail.
Aanleiding hiervoor zijn de recent afgekondigde initiatieven van de
Britse retail, die producten met gehydrogeneerde vetten volledig
willen weren. Deze eisen van de Britse retail (zoals vastgelegd in hun
overeenkomst "Removing Trans Fats") wekken ten onrechte de suggestie
dat uitbanning van geharde vetten automatisch bijdraagt aan een
gezonde vetzuursamenstelling. Het is namelijk niet het
(hardings)proces dat telt, maar de uiteindelijke vetzuursamenstelling
van een product. Hoe meer onverzadigde vetten en hoe minder verzadigde
en transvetten, hoe beter.
De Task Force is van mening dat de term geharde vetten een misleidend
begrip is, aangezien de aanwezigheid van geharde vetten niet
automatisch wil zeggen dat er transvetzuren in het product aanwezig
zijn, terwijl dit in de praktijk wel vaak de perceptie is. Nieuwe
hardingstechnieken kunnen in een aantal gevallen zelfs leiden tot een
product met een betere vetzuursamenstelling en een gunstiger
gezondheidseffect. Acties die erop gericht zijn om een product
gezonder te maken zouden zich dan ook niet moeten richten op het weren
van gehard vet, maar op de reductie van zowel transvetzuren als
verzadigde vetzuren.
De Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling is een
samenwerkingsverband van het bedrijfsleven van industrieel bewerkte
plantaardige oliën en vetten, inclusief de afnemers in de horeca en is
in 2003 opgericht op initiatief van het Productschap Margarine, Vetten
en Oliën. Via de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling
verplichten diverse industriële sectoren zich om zoveel mogelijk
stappen in de goede richting te zetten ter verbetering van de
vetzuursamenstelling van de Nederlandse voeding.