Persbericht
Rijksuniversiteit Groningen
Nummer: 44
Datum: 19 april 2007
125 JAAR G.S.M.G. BRAGI
Gronings studentenkoor viert 125ste verjaardag met landelijk muziekfestival
Zaterdag 26 mei 2007 is het cultureel centrum De Oosterpoort in Groningen het toneel van het allereerste Nederlands Studenten Muziek Festival (NSMF). De hele dag zijn er concerten van studentenkoren en -orkesten uit heel Nederland. Het festival wordt georganiseerd door het Groninger Studenten Muziekgezelschap Bragi om het 125-jarig bestaan van de vereniging te vieren.
Het is de eerste keer dat een klassieke muziekfestival van deze omvang door amateurs in Groningen wordt georganiseerd. Het NSMF heeft deelnemers uit het hele land; van Leiden tot Nijmegen en Eindhoven. De studenten zijn amateur-zangers en -musici die op hoog niveau muziek maken. De concerten worden gegeven in de grote en kleine zaal in De Oosterpoort in Groningen. De optredens duren ongeveer een uur en zijn te bezoeken voor drie euro per concert.
Drie opdrachtcomposities
Bragi heeft voor het lustrum bovendien drie opdrachtcomposities laten schrijven. De eerste is een stuk van veertig minuten voor kamerkoor, grootkoor, symfonieorkest en harmonie van de gevestigde componist Alexander Comitas. Het tweede is een ouverture die is geschreven door een tweetal compositiestudenten van het Prins Claus Conservatorium te Groningen, Remko Nieuwkamp en Wouter van der Wal. Daarnaast bood ook Perez Belfor, orkestlid van Bragi, aan om voor het lustrum een werk te schrijven voor koor en orkest. Bragi zal alle drie werken aan stad, land en wereld presenteren op concerten in Groningen, elders in Nederland en buiten Nederland tijdens een tournee naar Italië in juli.
Dubbel jubileum
Groningen kent een lange geschiedenis van studenten en klassieke muziek. Dit jaar is het niet alleen de 125e verjaardag van Bragi, ook is het precies 180 jaar geleden dat in Groningen het eerste studentenconcert gegeven werd. Bragi is altijd actief geweest bij het Nederlands Studenten Orkest en het Nederlands Studenten Kamerkoor. Tot tien jaar geleden vond op nationaal niveau nog elk jaar het Pan-festival plaats, een vóór en dóór studenten georganiseerd festival met muziek en theater. Dat festival werd elkens in een andere universiteits- of hogeschoolstad plaats. Het 25e lustrum van Bragi is een ideale gelegenheid om alle studenten-symfonieorkesten, -koren en -harmonieorkesten weer bij elkaar te brengen.
G.S.M.G. Bragi
Groninger Studenten Muziekgezelschap Bragi begon op 26 april 1882 als een mannenkoor met leden van het studentencorps Vindicat atque Polit. Later ging ook vrouwen, leden van Magna Pete, zingen bij het grootkoor. Het koor werd steeds vaker begeleid door instrumentalisten en in 1924 werd het symfonieorkest opgericht. In 1967 werd het a-capellakoor opgericht door mensen uit het koor die met een kleine selecte groep kamermuziek wilden zingen. Sinds 1970 is Bragi onafhankelijk van Vindicat en toegankelijk voor alle Groningse studenten. Op dit moment heeft Bragi ruim honderd leden in drie geledingen: grootkoor, orkest en a-capellakoor. Om het 25e lustrum te vieren worden naast het festival ook een oud-ledendag en een gala georganiseerd.
Noot voor de pers
Meer informatie: Jisca Cohen, tel: 06-28411443, e-mail: bragi125jaar@yahoo.com
Redactie: afdeling Communicatie RUG
Postbus 72, 9700 AB Groningen
Tel. 050-363 4444
E-mail: communicatie@rug.nl
Rijksuniversiteit Groningen