Allochtone hoogopgeleiden halen achterstand razendsnel in

24.05.2007 / 00:02 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Creative venue

Creative venue

Intermediair-onderzoek in nieuwe Oriëntatiegids Multicultureel Talent: Allochtone hoogopgeleiden halen achterstand razendsnel in

Haarlem, 24 mei 2007 - De nieuwe generatie hoogopgeleide allochtonen doet het uitstekend op de arbeidsmarkt. De achterstanden na hun studie - zoals een lager inkomen en werk onder hun niveau - lopen ze razendsnel in zodra ze aan de slag gaan in het bedrijfsleven en bij de overheid. Na vijf tot tien jaar werkervaring zijn er bij HBO'ers en academici uit de verschillende bevolkingsgroepen geen noemenswaardige verschillen meer waar te nemen. Dit blijkt uit onderzoek van Intermediair, dat vandaag bij de presentatie van de Intermediair Oriëntatiegids voor Multicultureel Talent verschijnt. De gids wordt vandaag aangeboden aan staatssecretaris Albayrak.

VNU Media nam het initiatief tot de publicatie van de Intermediair Oriëntatiegids voor Multicultureel Talent en trok bladenmaakster Senay Özdemir aan als gasthoofdredacteur. De gids met bijna vijftig bedrijfsprofielen richt zich op jonge hoogopgeleiden met een dubbele culturele achtergrond, die willen werken in het (internationale) bedrijfsleven of bij de overheid. Naast bruikbare sollicitatietips en adviezen over werk en loopbaan, biedt de gids verhalen over geslaagde rolmodellen. Zo delen Abdeluheb Choho (directeur marketing en communicatie bij Accenture) en Engin Celikbas (managing director bij KesselsKramer) hun ervaringen en inzichten in de achtergronden van een succesvolle carrière.

Bedrijven: moeite bij vinden talent
Gasthoofdredacteur Özdemir weet dat afgestudeerde allochtone academici en HBO'ers nog steeds méér dan gemiddeld moeite hebben om een passende functie te vinden. Tegelijk hebben bedrijven en overheidsinstanties die op zoek zijn naar allochtoon talent moeite hen te bereiken. Actieve bemiddeling en begeleiding om deze groep zichtbaar te maken op de arbeidsmarkt, zoals via deze Oriëntatiegids, is volgens Özdemir absoluut noodzakelijk.

Bedrijven hebben in grote getale deelgenomen aan de gids. Zij zijn alle op zoek naar nieuw talent, en zien in dat de groep hoogopgeleide allochtonen hierbij onmisbaar is. Simpel gezegd wordt de vijver waarin het talent wordt opgevist, groter en kan het bedrijf, met dit multicultureel talent, internationaal beter opereren. Senay Özdemir zag als gasthoofdredacteur éen van haar wensen in vervulling gaan: 'Met deze gids heb ik allochtone hoogopgeleiden zichtbaar willen maken, ze een stem geven en geen stempel. Bovendien is binnen tien jaar een essentieel deel van de economie in Nederland afhankelijk van deze groep.'

Intermediair Onderzoek Multicultureel Talent 2007
Uit het Intermediair Onderzoek Multicultureel Talent 2007 blijkt dat hoogopgeleide allochtonen twee keer zo vaak werkloos zijn, langer naar een baan moeten zoeken en vaker onder hun niveau werken als ze eenmaal een baan hebben gevonden. De moeilijke start van hoogopgeleiden valt gedeeltelijk te verklaren vanuit hun eigen zoekgedrag, onbekendheid met bedrijfsmores en een niet ontwikkeld netwerk van contacten.

Opvallend is dat hoogopgeleide allochtonen in toenemende mate de achterstand in bijvoorbeeld salaris inlopen. Na vijf tot tien jaar werkervaring zijn er bij HBO'ers en academici met verschillende achtergrond geen noemenswaardige inkomensverschillen waar te nemen. Deze achterstand haalt de oudere generatie allochtone hoogopgeleiden niet meer in, ook na tien jaar werkervaring zijn de gemiddelde inkomens verschillen nog fors.

De nieuwe generatie hoogopgeleide allochtonen blijkt zeer ambitieus en ook zelfverzekerd te zijn. Ze volgen bijvoorbeeld meer langdurige scholingen, ook als ze dit in eigen tijd en op eigen kosten moeten doen. Bij een nieuwe baan vinden ze vooral salaris, scholing, een vast contract, uitdaging en carrièremogelijkheden belangrijk. Twee-derde is sterk gericht op een promotie en verwacht binnenkort een salarisverhoging te krijgen. Ze zijn er ook van overtuigd dat gemakkelijk een andere en betere baan kunnen vinden. Bij autochtonen liggen deze percentages beduidend lager.
Voor het onderzoek zijn de loopbaangegevens van 1200 allochtone en 30.000 autochtone hoogopgeleiden met elkaar vergeleken. Zie voor een uitgebreider overzicht van de resultaten: www.intermediair.nl.


---