Gemeente Tilburg

24-5-2007
Meer particulier opdrachtgeverschap in woningbouw Minder confectie, meer maatwerk

Tilburg gaat vanaf 2010 actief inzetten op particulier opdrachtgeverschap in de woningbouw. De komende jaren wordt in een aantal pilots alvast ervaring opgedaan met deze vorm van woningbouw, waarbij de woonconsument meer zeggenschap krijgt in wat waar gebouwd wordt. Ook komt er een publieksdebat en een infomarkt voor inwoners en professionals.

Wethouder Jan Hamming van Volkshuisvesting: "Wonen moet weer mensenwerk worden. De woningmarkt wordt nu vooral bepaald door projectontwikkelaars en woningcorporaties, terwijl steeds meer mensen hun eigen huis juist volgens hun eigen woonwensen willen bouwen. De gemeente gaat particulier opdrachtgeverschap in de woningbouw daarom actief stimuleren. Het vergroot niet alleen de zeggenschap van de woonconsument maar kan ook bijdragen aan bijvoorbeeld de diversiteit aan woningen in de stad of aan herstructurering van buurten."

Pilots
De gemeente Tilburg heeft het belang van particulier opdrachtgeverschap al onderstreept in de Woonvisie 2006-2010. Bureau RIGO Research en Advies heeft in opdracht van de gemeente een onderzoek verricht naar de mogelijkheden om dit fenomeen in de stad gestalte te geven. Op basis van dit onderzoek stelt het college nu voor om de komende jaren te groeien naar een actief en stimulerend beleid op dit gebied. Dit gebeurt in de vorm van pilot-projecten, waarin zowel particulieren als professionals ervaringen op kunnen doen. De pilots verhogen tegelijkertijd het aantal woningen in particulier opdrachtgeverschap in de stad en brengen dit fenomeen voor meer en verschillende doelgroepen binnen bereik. Particulier opdrachtgeverschap is namelijk niet alleen geschikt voor de hogere inkomensgroepen maar ook voor anderen zoals starters, senioren en inwoners met een lager inkomen. Zo kan particulier opdrachtgeverschap, als dit in groepsverband wordt opgepakt, voor mensen met een lager inkomen kostenbesparend werken.
Op dit moment is nog niet bekend hoeveel pilots in welke vorm en op welke locaties gaan lopen. De komende tijd worden hierover afspraken gemaakt met de diverse partijen uit de stad. Ook komt er een publieksdebat en een infomarkt om particulier opdrachtgeverschap onder inwoners en professionals te promoten.

Het college zal het voorstel voor particulier opdrachtgeverschap op 11 of 18 juni aan de raadscommissie Fysiek aanbieden en de commissie vragen om wensen of opmerkingen aan het college terug te koppelen. Na deze terugkoppeling neemt het college een definitief besluit.