Senternovem


15-05-2007 | Criteria en Consultatierondes

Overheden passen steeds vaker criteria toe bij de aanschaf van producten en diensten waarbij ook de sociale en milieuaspecten meegenomen worden. De concrete doelstellingen van 100% en 50% duurzaam inkopen vragen om meetbare criteria. Daarom past SenterNovem de criteria uit de bestaande menukaart en specificaties aan en worden voor andere productgroepen direct meetbare criteria ontwikkeld. Daarbij wordt zo goed mogelijk aangesloten bij de inkooppraktijk. Het afgelopen half jaar zijn voor 12 productgroepen criteria ontwikkeld. Deze periode is ook een leerproces geweest voor alle betrokkenen en zal aanleiding zijn tot aanpassingen voor de komende jaren. Zo zullen marktpartijen en NGO's in de fase vóór de consultatieronde betrokken worden bij de criteriaontwikkeling. Wat is de stand van zaken en wat kunt u nog verwachten?

* Definitieve criteria: Op 24 mei zijn de criteria klaar voor de volgende productgroepen:
gas, elektriciteit, catering, kantoormeubilair, kantoorapparatuur, schoonmaak, computers en tonercartridges.

* Voor de productgroepen bedrijfskleding, papier, drukwerk en hout hebben zich gedurende het traject ontwikkelingen voor gedaan of is informatie aangedragen die maken dat méér tijd nodig is voor de formulering van definitieve criteria. De verwachting is dat met uitzondering van hout uiterlijk eind juli nieuwe criteria beschikbaar zijn via internet.

* Consultatierondes: op 14 mei zijn de consultatierondes gestart voor: verlichting, wegverharding en transport. Waarschijnlijk vindt de definitieve vaststelling plaats eind juli.
* In juni starten naar verwachting de consultatierondes voor de volgende productgroepen:

* Bij de ontwikkeling van criteria is uitgegaan van de lijst van productgroepen die de rijksoverheid hanteert, de PIA-indeling. Deze lijst is aangevuld met een aantal specifieke productgroepen die vooral door andere overheden worden ingekocht. Met inbreng van deskundigen is vervolgens een prioritering aangebracht in deze lijst.
Prioritering productgroepen

* Algemene stand van zaken rondom criteria.