Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Bedrijfsleven en onderwijs willen beter imago techniek: Jaar van de Techniek gestart!

Den Haag, 23 mei 2007
Vandaag hebben de technische bedrijfstakken, het onderwijs en het Platform Bèta Techniek een intentieverklaring ondertekend om de krachten te bundelen met als doel het imago van techniek en technische opleidingen bij het publiek te veranderen. Dit is noodzakelijk gezien het feit, dat Nederland in toenemende mate kampt met een schaarste aan technisch goed opgeleide beroepskrachten. Dit heeft een direct gevolg voor de technische sectoren, maar ook voor de economische slagkracht van de Nederlandse economie. Met de intentieverklaring is het Jaar van de Techniek 2007/2008 gestart. Tijdens het Jaar van de Techniek willen de ondertekenende partijen met elkaar verkennen hoe zij van elkaar kunnen leren in het bereiken van de doelgroepen en welke nieuwe gezamenlijke nieuwe activiteiten zij kunnen inzetten.

Er zijn verschillenden redenen te noemen waarom jongeren de weg naar de techniek nog onvoldoende vinden: het algemene imago is slecht, er bestaat een onduidelijk 'versplinterd' beeld van de sector én de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt is nog niet optimaal. Acht bipartite technische opleidingsfondsen (en hun achterliggende werkgevers- en werknemers-organisaties), de HBO-raad, de MBO Raad en de VO-raad, alsmede het Platform Bèta Techniek en de Nederlandse Technocentra hebben zich vandaag verenigd in het Samenwerkingsverband 'Jaar van de Techniek' om hierin verandering te brengen.

Wat is het Jaar van de Techniek?
Met het samenwerkingsverband Jaar van de Techniek willen de partijen met elkaar inventariseren wat anders moet. Hoe kunnen we jongeren interesseren voor de techniek? Hoe voorkomen we de uitval van jongeren uit de opleidingen? Hoe voorkomen we de uitval van jonge vaktalenten uit de branche? Op deze en andere vragen willen we in de Jaar van de Techniek het antwoord vinden. Niet opnieuw het wiel uitvinden, maar van elkaar en de doelgroepen leren. Vertegenwoordigers van alle deelnemende organisaties hebben zich verenigd in een Programmaraad en daarnaast zijn drie Werkgroepen samengesteld met deskundigen van de deelnemende organisaties. De werkgroepen 'Communicatie', 'Kennisdeling' en 'Regionale Samenwerking' zullen de Programmaraad in de loop van 2007 adviseren in het oplossen van de geconstateerde knelpunten en hiervoor instrumenten aandragen.

De werkgroepen
Een korte presentatie van de drie werkgroepen:
Ø Werkgroep Communicatie
Deze werkgroep houdt zich bezig met het 'scheppen' van een éénduidig beeld bij publiek in het algemeen en jongeren in het bijzonder van Techniek. In dat kader zijn er vanaf september 2007 een aantal landelijke, maar ook regionale, debatten met jongeren, jonge werknemers en werkgevers gepland. Ø Werkgroep kennisdeling
Deze werkgroep richt zich specifiek op het verder optimaliseren van de aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven. Door middel van good practices wil deze werkgroep richtlijnen voor de toekomst geven. Ø Werkgroep Regionale samenwerking
Uiteraard zal het effect van het 'Jaar van de Techniek' in de toekomst zichtbaar moeten zijn in de regio, waar bedrijven, onderwijsinstellingen, jongeren en werknemers 'elkaar treffen'. De Werkgroep Regionale Samenwerking bestudeert hóe het Samenwerkingsverband 'Jaar van de Techniek' in de regio kan voorkomen, dat jongeren voor de Techniek verloren gaan.