Gemeente Tilburg

23-5-2007
Tilburg wil meewerken aan pardonregeling
Gon Mevis: "Ruim honderd asielzoekers een plek bieden in onze samenleving"

Het college van Tilburg wil meewerken aan de generaal pardonregeling voor asielzoekers. In Tilburg vallen ruim honderd asielzoekers onder deze regeling. Voor hen gaat de gemeente een aantal dingen regelen: aanmelding, huisvesting, inburgering, en reïntegratie of het toekennen van een uitkering.

Wethouder Gon Mevis (asielbeleid): "Ik ben blij dat er eindelijk duidelijkheid is voor deze mensen, die jarenlang in onzekerheid hebben verkeerd. We gaan hen een plek bieden in onze samenleving. Ze kunnen hier gaan bouwen aan hun toekomst".

De eenmalige pardonregeling is op landelijk niveau overeengekomen. Staatssecretaris Albayrak van Justitie heeft hiervoor een bestuurlijk akkoord gesloten met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten. Alle gemeenten moeten hun mening geven over het onderhandelingsakkoord. Tilburg heeft een pardonregeling altijd bepleit en stemt nu in met het akkoord.

Noodopvang
Een belangrijk uitgangspunt in het akkoord is dat gemeenten afzien van hulp aan uitgeprocedeerde asielzoekers die niet onder de regeling vallen. Geen noodopvang meer dus. Mevis plaats een kanttekening bij dit deel van het akkoord: "Als de praktijk uitwijst dat de hulp bij de terugkeer van mensen écht sluitend is, dan zijn we graag bereid te stoppen met noodopvang. Maar mensen moeten niet weer tussen wal en schip vallen. Eerst zien, dan geloven".

Maatjesproject
De gemeente is voor de vreemdelingen die onder het generaal pardon vallen een maatjesproject gestart. Mevis: "We roepen honderd burgers op die een asielzoeker willen helpen om de weg te vinden in de Nederlandse samenleving. We hebben al goede ervaringen met een soortgelijk project voor alleenstaande minderjarige asielzoekers". Inmiddels hebben al 25 Tilburgers zich aangemeld als maatje.

VLOT
De pardonregeling heeft betrekking op zogenoemde "oude wetters". Dat zijn de vreemdelingen die voor 1 april 2001 hun eerste asielverzoek hebben ingediend. De gemeente Tilburg herbergt op dit moment ruim honderd van deze asielzoekers. Voor een deel verblijven zij bij de Stichting VLOT (Vluchtelingen Opvang Tilburg). Een ander deel woont elders, bijvoorbeeld bij vrienden. "Het zal nog wel een hele tijd duren voordat de hele groep een verblijfsvergunning heeft gekregen", aldus Mevis. "Pas dan kunnen ze officieel worden aangemeld voor werk of een uitkering. Maar in de tussentijd moeten ze ook leven. We willen voorkomen dat ze zwerven, zwart gaan werken of gaan stelen om te overleven. Daarom hebben we besloten dat zij een tijdelijke uitkering krijgen in de overbruggingsperiode."