Duurzame energieopslag in Zuid-Limburg

23.05.2007 / 11:10 / Rubriek: Economie / Organisatie: Essent nv

Essent nv

http://www.essent.nl

DIT IS EEN ROYAL HASKONING PERSBERICHT

---------------------------------------

Duurzame energieopslag in Zuid-Limburg

Duurzame energieopslag gebaseerd op een bekende en betrouwbare technologie, het opwekken van elektriciteit met waterkracht, zal een grote bijdrage leveren aan de doelstellingen van het kabinet op het gebied van duurzame energie, milieu en klimaat. De energiebedrijven Essent, Nuon, E.ON Wasserkraft, het ingenieursbureau Royal Haskoning en Sogecom zijn voornemens hun krachten te bundelen om de mogelijkheden voor zo'n grootschalig energieopslagsysteem in Nederland te onderzoeken. Via een brief aan de ministers van VROM en EZ vragen ze de overheid dit project te ondersteunen. Deze Ondergrondse Pompaccumulatie-centrale (OPAC) voorziet niet alleen in de mogelijkheid de CO2 uitstoot te verminderen, maar zal ook een innovatieve bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van duurzame energievoorzieningen.

De komende jaren zal naar verwachting veel geïnvesteerd worden in het uitbreiden van duurzaam productievermogen, zoals windenergie, zonne-energie en microwarmtekracht (de 'thuiscentrale'). Dit kan geleidelijk tot de situatie leiden dat in 2020 tussen de 6.500 en 14.500 MW aan decentraal, duurzaam productievermogen is gerealiseerd. Om te garanderen dat de levering ondanks weersomstandigheden is gewaarborgd en om onbalans op het net te voorkomen, worden centrales 'stand by' gehouden. Tot nu toe zijn dit vooral grotere gascentrales . In tegenstelling tot gascentrales kan de Ondergrondse Pompaccumulatiecentrale (OPAC) op een duurzame manier bijdragen aan de stabilisering van het stroomnet. Uit berekeningen blijkt dat de OPAC zélf tot zo'n 2 miljoen ton kan bijdragen aan de CO2-reductiedoelstelling voor 2020.

De werking van de OPAC is gebaseerd op een bekende en betrouwbare technologie: het opwekken van elektriciteit met waterkracht. In landen waar stuwmeren beschikbaar zijn, worden deze vaak gebruikt om (duurzame) overtollige energie op te slaan. Door water op momenten van overaanbod van goedkope elektrische energie omhoog te pompen, en dit water op een later moment weer door een elektriciteitsgenerator omlaag te laten stromen, is een opslagsysteem met hoog rendement te realiseren. Landen als Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en België gebruiken al jaren dergelijke systemen, onder meer voor stabilisering van het nationale elektriciteitsnet.

Omdat Nederland geen grote natuurlijke hoogteverschillen kent, is het plan om in Zuid-Limburg een groot waterbassin op 1.400 meter diepte te maken, dat in verbinding staat met een bovengronds meer. Door middel van het gebruik van deze techniek zou het mogelijk moeten zijn om circa 8 GWh energie op te slaan, die met een vermogen van circa
1.400 MW op afroep beschikbaar kan worden gemaakt (gelijk aan elektriciteit voor 1,5 miljoen huishoudens per dag). Royal Haskoning heeft in de jaren '80 reeds gedetailleerde studies uitgevoerd met betrekking tot het ontwerp van de OPAC en de locatie keuze. Zo zijn oa. diepboringen uitgevoerd.

De OPAC genereert natuurlijk positieve werkgelegenheidseffecten in Zuid-Limburg, niet alleen tijdens de realisatiefase van ca. 5 jaar, maar ook tijdens de exploitatiefase. Het initiatief om de OPAC te realiseren wordt vanzelfsprekend door de provincie Limburg ondersteund.

Het toepassen van de OPAC als 'slimme elektriciteitsbuffer', zou volgens het VNO-NCW een beslissende factor kunnen zijn voor een economische effectieve groei van zowel decentrale als duurzame elektriciteit in Nederland. Het VNO-NCW ondersteunt het initiatief daarom van harte.

Over Essent

-----------
Essent is met een jaaromzet in 2006 van EUR 6,4 miljard het grootste energiebedrijf van Nederland. Essent levert elektriciteit, gas en warmte aan huishoudelijke en zakelijke klanten. Essent is actief in de gehele energieketen: van de productie van energie tot en met de levering aan eindverbruikers. De onderneming beschouwt Nederland als haar thuismarkt, maar heeft inmiddels ook een aanzienlijke marktpositie opgebouwd in Duitsland en is in toenemende mate actief in België. De milieutak van het concern verwerkt afval tot energie en reststromen. Bij Essent werken circa 10.000 mensen.

Essent heeft zich - sinds de introductie van haar product Groene Stroom in 1995 - ontwikkeld tot grootste producent van duurzame energie in de Benelux. Daarbij maakt Essent hoofdzakelijk gebruik van twee bronnen: biomassa en wind (respectievelijk 80% en 20% van de duurzame portefeuille). De activiteiten op het gebied van windenergie zijn ondergebracht in Essent Wind, dat onderdeel is van Deutsche Essent.

Over Nuon

---------
Nuon is een toonaangevende energieonderneming, die met elektriciteit, gas, warmte en aanvullende diensten klanten bedient in Nederland, België en Duitsland. De onderneming is actief in productie, handel, transport en levering van (duurzame) energie. Nuon streeft naar evenwichtige groei voor alle belanghebbenden: aandeelhouders, medewerkers, klanten, milieu en maatschappij.

De netto-omzet over 2006 bedroeg EUR 5,6 miljard. Het aantal medewerkers aan het eind van 2006 bedroeg 9.768 FTE's. De grootste aandeelhouders van Nuon zijn de provincies Gelderland en Noord-Holland, de gemeente Amsterdam en BV Houdstermaatschappij Falcon waarvan de aandelen worden gehouden door de provincie Fryslân.

Over E.ON Wasserkraft

----------------------
E.ON Wasserkraft is de grootste producent van duurzame (renewable) energie in Duitsland. Deze in Landshut gevestigde onderneming beschikt over 133 centrales, verspreid over Duitsland van de Beierse Alpen tot het noorden.
Hoewel het zwaartepunt bij de conventionele waterkrachtcentrales ligt, omvat het werkterrein ook meerdere accumulatiecentrales en pompaccumulatiecentrales. Pompaccumulatiecentrales leveren in de geliberaliseerde elektriciteitsmarkt een belangrijke bijdrage aan de stabilisering van het net. E.ON Wasserkraft beschikt over een jarenlange ervaring op het gebied van ontwikkeling, exploitatie en beheer van waterkrachtcentrales.
E.ON Wasserkraft is onderdeel van de E.ON-groep, de leidende private energiedienstverlener.

Over Royal Haskoning

--------------------
Royal Haskoning is een internationaal opererend en multidisciplinair bureau van consultants, architecten en ingenieurs. De adviesdiensten bestrijken het brede veld van de duurzame interactie tussen de mens en zijn omgeving op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling; infrastructuur & transport; bouwmanagement & advies; architectuur & bouw; gebouwinstallaties; industriële installaties; milieu; water; kust & rivieren en maritiem. 3600 professionals adviseren overheden en bedrijfsleven over de gehele wereld al 125 jaar.

Over Sogecom

------------
Sogecom is een onderneming wiens activiteiten gericht zijn op onderzoek, financial engineering, voorbereiding en uitvoering van innovatieve, complexe projecten. Haar expertise- en aandachtsgebieden bestrijken een breed spectrum, waaronder biotechnologie, ICT, communicatie, 'leisure' en energie.
In dit verband was Sogecom betrokken bij de OPAC-haalbaarheidsstudie in de jaren '80. Bij dit onderzoek, dat zich vanwege de gunstige bodemgesteldheid richtte op Zuid-Limburg, heeft Sogecom gezien het grote regionale belang het voortouw genomen. De sterk veranderde energiesector vormde voor Sogecom de aanleiding om andere ondernemingen te interesseren om samen de relevantie van een OPAC voor de Nederlandse elektriciteitsvoorziening opnieuw te onderzoeken.


---