Gemeente Breda

Burgerjaarverslag: dienstverlening in beweging

Woensdag 16 mei is het Burgerjaarverslag van de gemeente Breda over 2006 verschenen. In het Burgerjaarverslag legt burgemeester Peter van der Velden verantwoording af over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en het betrekken van de inwoners bij besluitvorming. Zaken die in 2006 iets beter worden beoordeeld door de inwoners dan de jaren ervoor.

Cijfers over gemeentelijke dienstverlening wijzen uit dat de afhandeling van post en telefoon nog steeds verbetering behoeft. De gemeente werkt er dan ook flink aan om beter en sneller te reageren op aanvragen en verzoeken van burgers. Reden ook waarom de gemeente in 2006 het Programma Dienstverlening heeft opgezet. Daarnaast is er in 2006 een begin gemaakt met nieuwe vormen van communiceren om mensen eerder en beter te betrekken in beleids- en communicatietrajecten.

Vóór de totstandkoming van het burgerjaarverslag is de burgemeester in gesprek gegaan met inwoners over dienstverlening, communicatie en de toekomst van de stad. Die gesprekken hebben verbeterpunten opgeleverd, onder meer voor vergunningverlening en participatie van inwoners in beleid en uitvoering.

Ook is via het Digipanel onderzoek gedaan naar het vertrouwen van burgers in de gemeente Breda. De belangrijkste conclusie hieruit is dat de gemeente goed bezig is. Burgers vinden dat het waarden- en normenbesef is gegroeid: er is nu meer respect tussen bewoners. Ook weet de gemeente nu beter wat er leeft in de stad.

De gemeentelijke dienstverlening wordt iets beter dan in voorgaande jaren beoordeeld, maar de cijfers geven ook aan dat er nog veel resultaten te boeken zijn. In de ogen van de burgers is nog steeds sprake van overbodige regels en trage aanpak van problemen. In het Digipanel is ook gevraagd wat inwoners belangrijke beleidsthema's vinden. Grootste stijgers dit jaar zijn: een gevarieerd woningaanbod, het verfraaien van de stad, veiliger openbaar vervoer, betere bereikbaarheid en het wegwerken van achterstanden van immigranten.

De burgemeester ziet de uitkomsten van de diverse onderzoeken als een aanmoediging om op de ingeslagen weg door te gaan en daarover met de inwoners van Breda te blijven communiceren. In mei bespreekt de burgemeester het burgerjaarverslag met de raadscommissie Bestuur.

Inwoners van Breda kunnen een samenvatting van het burgerjaarverslag lezen in het juni-nummer van Breda-Nu, dat huis-aan-huis wordt verspreid met het Stadsblad. Op www.Breda.nl is de complete versie te vinden.

Te downloaden:

* burgerjaarverslag 2006 internet.pdf