Landelijke Studenten Vakbond


Studerende moeders luiden de noodklok

Utrecht, 21 mei 2007 -- Moeders die studeren, of dit ambiëren, hebben het niet makkelijk in Nederland. Door financiële- en praktische problemen, onduidelijkheid en onbegrip vertroebelt het zicht op een diploma en een betere toekomst voor de moeder en haar gezin. Op dinsdag 22 mei overhandigt het Steunpunt Studerende Moeders het rapport Moeders als doelgroep, inzicht in de knelpunten aan minister Plasterk van onderwijs.

In het rapport Moeders als doelgroep, inzicht in de knelpunten komen uitgebreid alle knelpunten aan bod. Naar aanleiding van klachten die het Steunpunt Studerende Moeders ontvangt uit de dagelijkse praktijk is een lijst van knelpunten opgesteld om meer inzicht te verschaffen in de ingewikkelde positie van studerende moeders.

Het is van het grootste belang dat er eens naar deze doelgroep wordt geluisterd, zegt Annemiek de Jong, oprichter van het steunpunt en zelf studerende én werkende moeder. Er moet nodig iets aan de situatie veranderen. Wat meer stimulans zou niet verkeerd zijn, aldus De Jong.

Eerder dit jaar stelde de Raad van Volksgezondheid & Zorg dat de overheid studentes moest stimuleren om tijdens hun studie kinderen te krijgen, omdat het medisch gezien beter is om jong aan kinderen te beginnen. De Jong: Wij zijn heel blij met de aandacht voor dit onderwerp, maar er zijn nog zoveel problemen voor zwangere studentes en studerende moeders dat het stimuleren van zwangerschap onder studenten op dit moment nog onrealistisch en voorbarig is.

De noodkreet van het Steunpunt Studerende Moeders wordt ondersteund door meerdere instanties en vakbonden, waaronder de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), de FNV vrouwenbond, het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Nationale Jeugdraad en het JSO (jeugd, samenleving en opvoeding). Zij ondertekenden een actiekaart met drie kernpunten die zo snel mogelijk opgelost moeten worden: een betere financiële positie, beleid en betere voorzieningen op de onderwijsinstellingen en meer samenwerking tussen ministeries en overheidsinstanties.