D66

Mogelijk toch verbod op gloeilamp

22 mei 2007

PvdA minister Jacqueline Cramer wil de gloeilamp verbieden. Na een werkbezoek bij Philips in Eindhoven liet zij maandag weten binnen vier jaar af te willen van de gloeilamp. Hiermee geeft de minister D66-kamerlid Van der Ham alsnog zijn zin. Hij stelde enkele maanden geleden schriftelijke vragen om de gloeilamp in de ban te doen. De minister van Economische Zaken Van der Hoeven zei toen het gebruik van de gloeilamp te willen ontmoedigen en dat van de spaarlamp bevorderen. Een verbod vond zij toen te ver gaan.

D66 wil graag dat gloeilampen vervangen worden door spaarlampen, omdat die veel beter zijn voor het milieu. Spaarlampen zijn 70% energiezuiniger. Bovendien zijn ze beter voor de portemonnee. D66 wil het energieverbruik sterk verminderen, om het broeikaseffect en de gevolgen daarvan terug te dringen. Het vervangen van alle gloeilampen door spaarlampen levert hieraan een bijdrage.

Voor de Democraten is het belangrijk dat het verbod op gloeilampen zo snel mogelijk ingevoerd wordt, omdat er een overgangsperiode ingebouwd moet worden. Er kunnen nu namelijk nog niet voldoende spaarlampen geproduceerd worden.

Verder is er eerst nog overleg nodig met Brussel al ziet minister Cramer vanuit Europa weinig belemmeringen, omdat er geen Europese regelgeving is die een verbod op gloeilampen bemoeilijkt.

Ook in andere landen heeft de gloeilamp zijn langste tijd gehad. Zo zijn er in Australië plannen om per 2010 een verbod in te stellen en in de Verenigde Staten willen Californische parlementariërs de gloeilamp uiterlijk 2012 in de ban doen.

1.

Meer over...

* Investeren in milieuvriendelijke energie

---