Time : 16:57:39
Date : 22 May 2007
Sender Name: Ovam

Asse - Linksa NV (voormalige Asphaltco-site):

OVAM start eerste fase sanering met aanpak stortplaats

Zoals aangekondigd is de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) op 21 mei 2007 gestart met de inrichting van haar werf op de voormalige Asphaltco-site te Asse, zodat de eerste fase van de effectieve sanering deze week kan beginnen. Die bestaat erin dat de stortmassa op het terrein zal worden geïsoleerd zodat de aanwezige verontreiniging geen enkel risico meer kan vormen voor de omgeving of bij toekomstig gebruik. Daartoe wordt een afdichtlaag bestaande uit klei en folie aangebracht. Als dit gebeurd is, wordt tenslotte een drainage- en eindafdeklaag aangebracht die ingezaaid zal worden met gras. Via grondwatermonitoring zal de evolutie van de kwaliteit van het grondwater nog meerdere jaren nauwgezet gevolgd worden, zoals gebruikelijk bij dergelijke sanering.

De kostprijs voor deze eerste fase van de sanering bedraagt 1.000.000 EURO en zal ongeveer 6 maanden in beslag nemen. Voorafgaand heeft de OVAM reeds het gehele voormalige gebouwencomplex gesloopt voor een kostprijs van 414.000 EURO.

Voor de tweede fase van de sanering, met name het afgraven van de fabrieksterreinen en de daar aanwezige verontreinigingskernen, lopen de procedures. Deze fase wordt geraamd op 3.600.000 EURO.

Historiek van de stortplaats
Vanaf 1951 tot en met 1985 werd het terrein volgestort met o.a. steenslag, asfalt, asfaltpapier, teer en teerachtige producten. In 1986 werd een afdeklaag boven de stortmassa aangebracht.

Het beschrijvend bodemonderzoek, waarbij bodem en grondwater onderzocht werden, stelde op de voormalige stortplaats een verontreiniging in de bodem vast met PAK's (vnl. fenantreen, naftaleen en fluoranteen) en minerale olie die de bodemsaneringnormen overschrijden. Tevens werden verhoogde waarden aan fenolen, cresolen en zware metalen vastgesteld. Ook het grondwater wordt gekenmerkt door een verontreiniging tot boven de bodemsaneringnorm voor PAK's, cresolen en minerale olie. De verontreiniging maakt een sanering van de stortplaats noodzakelijk. Daarbij werd geopteerd voor een isoleertechniek als beste oplossing.

Uitvoering
De werken van deze ambtshalve sanering worden uitgevoerd door aannemer Benvitec NV. De begeleiding van de sanering gebeurt door erkend bodemsaneringdeskundige Technum NV. Toezicht op een veilige uitvoering van de werken neemt ER Consulting voor zijn rekening.