FNV

22-5-2007 300.000 handtekeningen tegen marktwerking

Op naar één miljoen handtekeningen tegen de ongebreidelde marktwerking. De teller van het Europees Verbond van Vakverenigingen staat op 340.000 en daarom trekt het EVV nog even door.

Dat maakte FNV-voorzitter Agnes Jongerius bekend op het vierjaarlijkse EVV-congres in het Spaanse Sevilla. De FNV is een van de 81 bonden die meedoen aan de actie.

De teller bij de FNV staat sinds 23 maart - toen de site www.tekennu.nl werd gelanceerd - op 13.000 steunbetuigingen. Jongerius meldde dit bij een presentatie van een beleidsnotitie over marktwerking in de sociale woningbouw en de re-integratiesector.

Eerder kwam de FNV al met de notitie 'Marktwerking? Time-out!'. Daarin pleit de FNV voor uitstel van meer marktwerking. Voorlopig geen nieuwe experimenten met publieke voorzieningen als post en openbaar vervoer.

Jongerius kreeg bijval van Dick van Haaster - voorzitter FNV Bouw - en de vicevoorzitter van AbvaKabo, Jenneke van Pijpen. Zij namen de marktwerking op de korrel in respectievelijk de woningbouwcorporaties en de bemiddelaars en begeleiders naar de arbeidsmarkt.

In de sociale woningbouw is geen sprake van een gestructureerd en transparant debat. Gemeenschapsgeld wordt soms zelfs gebruikt voor peperdure woningbouwprojecten.

En in reintegratiesector is ronduit sprake van 'marktfalen'. 'Laten we eerst maar eens gaan evalueren en een grondig maatschappelijk debat voeren voor we verder gaan met marktwerking,' aldus Jongerius. 'En daarom: Time-out!'