Vereniging Milieudefensie
Persbericht
'Bij ongewijzigd beleid zal het aantal veehouders drastisch dalen'
Kamer laat burgerinitiatief Milieudefensie doorrekenen door CPB
Amsterdam, 16 mei 2007 Morgen presenteren Milieudefensie en haar jongerenorganisatie JMA hun plannen voor een omschakeling van de bio-industrie aan de commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van de Tweede Kamer. De Kamer zal vervolgens het Centraal Planbureau en het Natuur- en Milieuplanbureau vragen om de effecten van de plannen op economie en milieu te onderzoeken. De organisaties zijn blij met dit voornemen omdat eerdere berekeningen door het Landbouw Economisch Instituut aantoonden dat de plannen ook beter uitpakken voor veehouders. Het parlement gaat na het zomerreces verder met de inhoudelijke behandeling van het burgerinitiatief.
In de notitie 'Boeren met toekomst' heeft Milieudefensie het burgerinitiatief onlangs al uitgewerkt. Daarbij is gebruik gemaakt van onderzoek door het Landbouw Economisch Instituut (LEI). Hieruit blijkt dat bij een geleidelijke omvorming van de bio-industrie tot een milieu- en diervriendelijke veehouderij er uiteindelijk meer boeren overblijven dan bij voortzetting van het huidige beleid.
Wie: Milieudefensie en Jongeren Milieu Actief (JMA).
Wat: Inhoudelijke presentatie burgerinitiatief voor omschakeling veehouderij voor vaste kamercommissie voor LNV
Waar: Gebouw Tweede Kamer, Plein 2, Den Haag.
Wanneer: Woensdag 23 mei van 12:30 tot ca. 14:00 uur
Meer info: www.stopfoutvlees.nl of www.milieudefensie.nl/landbouw
Het Landbouw Economisch Instituut stelt "Bij voortzetting van de trends zal zich een drastische verdere vermindering van het aantal veebedrijven voordoen. De varkens- en de pluimveehouderij krijgen een sterk industrieel karakter." Campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie: 'De verdergaande industrialisering van de veehouderij zal boeren en burgers nog verder uit elkaar drijven. Ironisch genoeg dragen diezelfde burgers bij aan deze schaalvergroting door als consumenten voor het goedkoopste vlees te kiezen. Onze voorstellen bieden een oplossing voor deze tegenstelling door alle consumenten per kilo vlees 85 eurocent extra te laten betalen. De opbrengsten -zo'n 700 miljoen euro per jaar- moeten ten goede komen aan boeren die dier- en milieuvriendelijker gaan produceren.'
Sinds 1980 daalde de prijs die boeren krijgen voor varkensvlees met bijna 40 procent terwijl de kosten sterk stegen. In dezelfde periode is het aantal boerenbedrijven met varkens en kippen met bijna 80 procent gedaald. De nieuwe LTO voorzitter Albert Jan Maat wees onlangs nog op de oneerlijke verdeling van inkomsten in de landbouwsector. Verwerkende bedrijven en supermarkten halen hoge rendementen terwijl veehouders genoegen moeten nemen met een inkomen per gewerkt uur van acht tot negen euro.