Rotterdams Conservatorium / Dansacademie



---

Havo voor muziek en dans Kruisplein 26 3012 CC Rotterdam T +31 10 2171100 F +31 10 2171156 havo@hmd.nl

Leerlingen havo naar Europees Jeugd Parlement Zuid-Holland

Donderdag 19 en vrijdag 20 april 2007 hebben zes leerlingen van de Havo voor Muziek en Dans aan de jaarlijkse conferentie van het Europees Jeugd Parlement Zuid-Holland (EJPZ) deelgenomen. Twee leerlingen vertellen over hun ervaringen. Nike van Essen, 16 jaar en zit in 4 havo, zang, richting Muziektheater. Bas van der Kruk, 15 jaar, havo
4 havo, richting Dans. De overige leerlingen die deelnamen zijn: Charlotte de Beaumont, Eric Magnee, Wessel Oostrum en Joris Bergmans. Met zijn zessen vertegenwoordigde ze het land Spanje.

Tijdens een introductiedag werden de commissies onderverdeeld waarna het tijd was voor de voorbereiding. Iedere commissie koos twee onderwerpen die thuis verder werden voorbereid. Amendementen werden geschreven en men kon zich verder verdiepen in het onderwerp. Amendementen zijn voorstellen voor wijzigingen en/of toevoegingen op het ingediende wetsvoorstel die tijdens de voltallige vergadering besproken kunnen worden.

Op 19 april vond de eerste dag van de conferentie plaats. Tijdens de commissievergaderingen werd over de eerder gekozen onderwerpen gediscussieerd. Tijdens de voltallige vergadering op dag 2 werden de onderwerpen met iedereen besproken en konden de amendementen worden ingediend. Nike en Bas hadden beiden een amendement geschreven. ,,Om vooraf steun te krijgen voor je amendement moest je lobbyen met andere commissieleden. Steunde iemand je amendement, dan kon je een sticker krijgen. Bij vier stickers werd je voorstel in ieder geval besproken.

Nike: ,,Mijn amendement ging over het tegengaan van illegale migratie, door financiële steun aan die landen die er het meest mee te kampen hadden. Mijn amendement is wel besproken, maar helaas niet aangenomen.

Bas: ,,Die van mij is wel aangenomen en ging over het terugdringen van CO2 uitstoot door grote bedrijven. Bij een daling van CO2 uitstoot konden bedrijven een keurmerk krijgen, bij teveel uitstoot kregen ze een straf door verhoging van bepaalde belastingen.

Beide leerlingen vertelden in koor dat ze het heel leuk vonden om mee te doen aan het EJPZ. ,,Vooral de lunches waren gezellig. Verder hebben ze zeker ook wat geleerd. ,,Het spreken voor een groep mensen en voor de klas gaat nu een stuk makkelijker. En we weten nu hoe je iets kunt vertellen waarvan het lijkt dat je iets herhaald, maar met kleine aanpassingen het eigenlijk in je eigen voordeel verteld en we kunnen lobbyen zeggen ze lachend.

Voor beide is het EJPZ ook zeker niet eenmalig. Bas:,,Ik ga in september naar de landelijke conferentie van het Europees Jeugd Parlement gaan. Tijdens deze landelijke wedstrijd vertegenwoordigt ieder provincie een land. Deze conferentie bestaat uit drie dagen. Dag 1 is voorbereiding, dag twee bestaat uit de commissievergaderingen en dag drie uit de plenaire vergadering. We houden u hiervan op de hoogte.
Nike: ,,Ik ben gevraagd om volgend jaar Euro Commissaris te worden. Of ik dit ga doen weet ik nog niet helemaal zeker, maar ik denk het wel. Euro Commissaris houdt in dat je een van de commissies voorzit en voorbereidt. Ik moet dan onder andere de voorstellen schrijven.

Dan rest natuurlijk altijd nog de vraag of ze na de ervaringen in het EJPZ verder de politiek in willen? ,,Dat weten we nog niet. Misschien, maar we zullen altijd hun passie voor muziek en dans behouden. Dat is immers de reden dat we voor de havo voor Muziek en Dans gekozen hebben. Maar het was zeker een leuke ervaring waar we absoluut geen spijt van hebben."

Het EJPZ
EJPZ verzorgt jaarlijks een conferentie voor zon 100 scholieren uit Zuid-Holland. Het doel is de scholieren bekend te maken met politiek en besluitvorming in het Europees Parlement. Aan het EJPZ deden leerlingen mee van 11 verschillende middelbare scholen uit Zuid-Holland. Iedere school vertegenwoordigt een ander land. De deelnemers debatteren in commissies over onderwerpen die over Europa gaan en proberen een meerderheid voor hun standpunt te krijgen. In iedere commissies zaten leerlingen uit de verschillende landen en dus van verschillende scholen.

De commissies waren voor de havo voor Muziek en Dans als volgt verdeeld: Bas van der Kruk: Milieu; Nike van Essen: Migratie; Charlotte de Beaumont: Bestuur van Europa; Eric Magnee: Criminaliteit; Wessel Oostrum: Europese identiteit; Joris Bergmans: Discriminatie en Coördinator: Jan Ros.

De leerlingen deden mee met het EJPZ in het kader van invulling van de vrije ruimte voor het vak Nederlands.