Gemeente Ede

nummer 108/ Ede, 22 mei 2007

Nieuwe accenten in de begroting van Ede

De gemeenteraad van Ede stelt in november de begroting vast voor het volgende jaar. De gemeenteraad wil zich niet alleen met het financiële aspect van de begroting bezig houden. De raad wil de begroting ook gebruiken om aan te geven welke doelen moeten worden bereikt. Daarom wordt er een nieuwe begrotingsopzet geïntroduceerd.

De begroting bestaat uit 13 programmas. Binnen die programmas worden beleidsaccenten benoemd. Dat zijn onderdelen waarop de gemeenteraad in de komende periode extra de aandacht wil vestigen. In het programma Veiligheid gaat het bijvoorbeeld om de aanpak van integrale veiligheid in wijken en om de opkomsttijden van brandweer en ambulances. In het programma Onderwijs gaat het om voorschoolse educatie en schakelklassen, maar ook over het beheersen van de Nederlandse taal op de basisschool. Bij het programma Zorg legt de gemeenteraad accenten bij het bestrijden van huiselijk geweld en op sociale activering en mantelzorg in buurten en wijken.

Doelen
Over deze 13 programmas van de begroting en vooral over de daarbinnen benoemde beleidsaccenten zullen de commissies uit de gemeenteraad zich al in juni 2007 buigen. In de raadscommissies zullen de voorgestelde beleidsaccenten worden beoordeeld en wordt bekeken of de gestelde doelen passen bij het door de gemeenteraad gewenste beleid. Het gaat om de vergaderingen van de commissies AZM (11 juni), RO (12 juni), MZ (13 Juni) en BFO (14 juni).
De gemeenteraad neemt op 5 juli neemt een besluit over de accenten in de 13 begrotingsprogrammas. Daarna gaat het college van burgemeester en wethouders aan de slag met de verdere uitwerking, zodat in het najaar de complete begroting aan de gemeenteraad kan worden gepresenteerd.

---