Partij van de Arbeid

'Problemen nieuwe taxiwet eerst oplossen'

22-05-2007 03:30

PvdA Tweede-Kamerlid Lia Roefs vindt dat de nieuwe taxiwet pas mag worden ingevoerd als alle voorziene uitvoeringsproblemen zijn opgelost. Roefs: Het uitgangspunt om te betalen per kilometer in plaats van per minuut is goed, maar na een half jaar experimenteren gaat er nog te veel mis.

De PvdA heeft zich steeds kritisch opgesteld ten opzichte van de nieuwe taxiwet. Het uitgangspunt van de nieuwe wet is om te betalen per kilometer, in plaats van per minuut. Daarnaast moeten chauffeur en klant het vooraf eens worden over de kosten van de rit.

Roefs vindt de uitgangspunten van de wet goed, maar voordat de wet per
1 juli echt wordt ingevoerd blijken er volgens het PvdA-kamerlid nog aardig wat schoonheidsfouten te bestaan.

Zo lijkt de wachttijd na een oproep problemen op te leveren. Roefs: Hoe geef je invulling aan overleg over de kosten van wachten als de wachttijd al ontstaan is. Hoe overlegt een taxichauffeur bijvoorbeeld met een dronken klant, nadat hij al een kwartier heeft staan wachten? Welke prijs komen zij overeen en hoe?

Een ander probleem is dat de meter in de taxi geen kilometers registreert als je onder de 17 km wel 'doorrijdt' in een file. Daarnaast ziet Roefs nog enkele andere problemen, waaronder de fraudegevoeligheid van het nieuwe systeem.

Roefs besluit: Deze praktische zaken moeten eerst uit de weg geholpen zijn, voordat we echt per 1 juli kunnen starten. In een debat met staatssecretaris Huizinga zullen deze uitvoeringsmankementen aan de orde komen. Als haar antwoorden niet goed genoeg zijn, moet de ingangsdatum worden uitgesteld.