Start vangnet kwetsbare groepen provincie Groningen

22.05.2007 / 15:26 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Federatie opvang

Federatie opvang

Onder het motto 'niemand slaapt op straat en een veilig huis voor vrouwen en kinderen' hebben de maatschappelijke opvanginstellingen Limor, Den Eikelaar, Leger des Heils Noord, en Stichting Toevluchtsoord en Stichting Huis met alle regionaal werkende woningcorporaties uit de provincie een netwerk gevormd. De deelnemende corporaties zijn Woongroep Marenland, Wold en Waard woonservice, Stichting G.B.A. Stichting Huisvesting Vredewold, Christelijke Woningstichting Talma, Christelijke Woningstichting BCM, Wooncom, Acantus Woongroep, Volksbelang Wonen en Welzijn, Stichting Woningbouw Slochteren en Woningstichting Wierden en Borgen. Op 22 mei werden tijdens een werklunch bij Hotel Faber in Hoogezand de samenwerkingsafspraken bezegeld.

Door de samenwerking willen de opvanginstellingen en corporaties meer mensen bereiken die deze zorg nodig hebben. De organisaties richten zich op hulp voor moeders en kinderen, zwerfjongeren en andere dak- en thuislozen. Ze vinden het onaanvaardbaar dat mensen onvrijwillig dakloos zijn en willen dat voorkomen dan wel oplossen. Omdat de hele regio daarvoor de verantwoordelijkheid draagt, is kans van slagen welhaast verzekerd. Zo kunnen nieuwe woonvormen worden ontwikkeld en daar waar nodig de toelatingseisen worden aangepast ten gunste van deze groep mensen. Daarnaast wordt ook aan zinvolle dagbesteding gewerkt en dus aan de menselijke waardigheid.

De in de regio Groningen werkzame opvanginstellingen en corporaties hebben besloten elkaar periodiek te treffen in het Ommelander-Overleg. Dit fungeert als secretariaat voor deze samenwerking. Momenteel wordt dit secretariaat behartigd door de woningstichting Wierden en Borgen in Bedum. De samenwerking sluit aan bij het werk dat op dit gebied al in de stad Groningen plaatsvindt. De dienst OCSW regelt de monitoring van de dienstverlening op dit terrein.

Vanuit het landelijk stimuleringsproject Geef Opvang de Ruimte heeft Jacques Smit, oud-corporatiedirecteur, met de corporaties en de instellingen in het Groningse gebied aan een samenwerkingsovereenkomst en een netwerk van persoonlijke contacten gewerkt. Geef Opvang de Ruimte is een landelijk project van Aedes vereniging van woningcorporaties, de Federatie Opvang, de landelijke koepel voor de opvanginstellingen en het SEV, stichting experimenten volkshuisvesting. Het ministerie van V.W.S. stelde hiervoor financiën beschikbaar.

Informatie voor de pers
Johan Kuiters, woningstichting Wierden en Borgen. Bereikbaar via email: j.g.kuiters@wierdenenborgen.nl, mobiel 06 24285994.

Margriet Schievink, Stichting Algemene crisisopvang Den Eikelaar Leek.. Bereikbaar via email: msschievink@opvang-ondersteuning.nl of mobiel: 06 51504441

Geef Opvang de Ruimte van Federatie Opvang te Amersfoort, Jacques Smit: GSM 06 17 306 789 of email naar: jacquesfasmit@hotmail.com